Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w załącznikach fotki moich glonów. Wiem, że to forum o malawi ale uważam że tutaj znajdę prawdziwych "Fachowców". Po przesiadce z Malawi na Amerykę Płd mam to... ps. W baniaku mam trochę roślin, a niestety glony i tak górą. 450l, 160W T5, eheim 2073, aquael circulator 1500. PO4 na testach jbl niewykrywalne. NO3 niestety ok 2-5 ppm.

20170708_185841.jpg

20170708_185852.jpg

20170708_192123.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem początki glonów nitkowatych  najpewniej są to Rhizoclonium  ale to zbyt małe by jednoznacznie przesądzić czy glony czy sinice.

To że pojawiły się na piasku i sklejają go przy wyrywaniu wcale nie przesądza że to muszą być sinice. Ani kolor ani budowa nie wskazuje na sinice.

Również  Redfield Ratio nie wskazuje na sinice tylko na glony . Przy NO3 2,5 ppm  PO4 musiało by być co najmniej 0,3-0,5 ppm by wejść w sinice .

Nawet jeśłi wiemy że test JBLa PO4 zaniża wynik x3 to by musiał jednak wskazać te 0,1ppm a piszesz że poniżej wykrywalności są fosforany.

Dla roślinnych takie glony to zmartwienie bo potrafią zabić im  rośliny ale u ciebie roślin mało więc poczekaj aż ci się zrobi tak :D tu np wcale nie widać piasku

5961c874655c3_Fotografia2.JPG.196383c85ca18422fcd08723ac4ddb7f.JPG

Opublikowano

Witam! Jestem tego samego zdania, co przedmówca, nie są to sinice. Parametry masz eleganckie i dobrze doświetlony zbiornik. Stworzyłeś tym glonom dobre warunki i przejeły władzę nad roślinami, których masz niewiele. Jest parę prostych sposobów: 

-zacień lekko zbiornik wysokimi roślinami

- wywal ten żwirek z powierzchni i wpuść tam Ziemiojady. Piasek będzie tak czyściutki, jakby był po konkretnym płukaniu w wiadrze?