Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Akwarystyką zajmuję się/zajmowałem dłuższy czas. Początki zaczynałem jak każdy z nas od gupików ;-) itp ,potem akwarium rosło i przyszły pielęgnice .

Z czasem zajmowałem się na poważnie akwarystyką holenderską - piękne czasy ;-(

Wraz z nowym mieszkaniem powstało oddzielne pomieszczenie na akwarium z przednią szybą w ścianie i zamiar postawienia 500l akwarium morskiego .....

Z uwagi na pewne komplikację postanowiłem zająć się pyszczakami z jeziora MALAWI.

Stelaż już jest;z uwagi iż w akwarystyce morskiej idzie się w głębie posiada on wymiary 140x60 - i przy tym chcę pozostać.

Akwarium w planach 140x60x60 lub 50

I ty zasadnicze pytanie ,czy dwa filtry EHEIM Professjonal III (2080) jeden jako biologiczny ,drugi jako mechaniczny sprawdzą się ?

Ewentualnie jakieś inne pomysłu ale wyłącznie z EHEIM ;-)

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

Witaj na forum!

Nie wiem czemu upierasz się na filtry Eheim ale nie wnikam już w szczegóły i niech tak zostanie :) 

Moim zdaniem te dwa filtry spokojnie wystarczą żeby obsłużyć Tobie ten wymiar zbiornika ale z drugiej strony możesz też użyć mniejszego modelu do obsłużenia filtracji biologicznej a tego  Professjonal III (2080) do filtracji mechanicznej...Koszta też będą od razu niższe ;)... 

Jedynie potem w praniu okaże się czy nie będzie jeszcze potrzebna pomoc falownika(niestety już nie z tej samej firmy) ale powinno być ok bez niego...Zawsze potem można dołożyć w razie problemów z zalegającymi zanieczyszczeniami na podłożu...

Na wloty filtra możesz podpiąć takie prefiltry żeby ograniczyć otwieranie kubełków... Prefiltr.jpg

Opublikowano (edytowane)

Eheim nigdy mnie nie zawiódł w akwarystyce holenderskiej więc myśle że to najlepszy wybór.

Jeśli na biologa mniejszy to jaki ??? może jakiś z grzałką w środku żeby zminimalizować osprzęt w zbiorniku .

Edytowane przez mazilo
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, mazilo napisał:

Eheim nigdy mnie nie zawiódł w akwarystyce holenderskiej więc myśle że to najlepszy wybór.

Rozumiem przecież każdy ma swoje typy które sprawdzają się latami a to najważniejsze ;) 

26 minut temu, mazilo napisał:

Jeśli na biologa mniejszy to jaki ??? może jakiś z grzałką w środku żeby zminimalizować osprzęt w zbiorniku .

Chodziło mi o filtr z mniejszym przepływem wody np EHEIM PROFESSIONEL 4+ 2273 na biologa starczy.

Oczywiście jeśli ten model ma grzałkę w środku(tego nie wiem).

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Nie bedzie on za mały ? Dedykowany jest do max 350l . 

Niestety inny Eheim z grzałka odpada bo posiada grzałkę 210W - nie poradzi sobie z 500l :-(