Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, deccorativo napisał:

Teraz weszły masowo rury LED już tańsze i trwalsze od tych tradycyjnych  i za chwilę nikt nie będzie produkował świetlówek - taką smutną przyszłość im wróżę.:(

Nie będzie tak źle, wróciły do łask winyle, polaroid, filmy fotograficzne, kasety audio. Pewnie i specjalistyczne świetlówki będą produkowane, może znikną te tanie, popularne.

• Dziękuję 1
Opublikowano
42 minuty temu, darkon napisał:

Nie będzie tak źle, wróciły do łask winyle, polaroid, filmy fotograficzne, kasety audio. Pewnie i specjalistyczne świetlówki będą produkowane, może znikną te tanie, popularne.

Też mi się tak wydaje. Najlepsi producenci świetlówek nadal je produkują i ani myślą żeby wycofywać się z biznesu. Ilu to akwarystów po przejściu na ledy dochodziło do wniosku, że to jednak nie to i wracali do starych, sprawdzonych metod - chyba nawet wczoraj w jakimś temacie czytałem, że jeden z forumowiczów chrzani to wszystko i wraca do świetlówek. Fakt, że za jakiś czas niektóre firmy zaprzestaną ich sprzedaży a to oznacza, że zostaną na rynku tylko ci najlepsi. Pewnie ceny świetlówek też poszybują do góry. Jednak zawsze znajdzie się grupa zapaleńców, którzy zapłacą więcej aby mieć lepiej. Nie można wykluczyć, że jak to w życiu bywa historia zatoczy koło i wrócimy to tego co niektórzy skazali na wymarcie. Nawet kolega @eljot w temacie dotyczącym oświetlenia dużego akwarium pisał same superlatywy o HQI tj.

Dnia 28.06.2017 o 23:15, eljot napisał:

...IMHO nie widziałem jeszcze ledów które by przebiły jakość światła. Może się skuszę i coś skonstruuję do nowego akwa dla porównania (ale nie więcej niż 50 W ;)).

A niby za dużo prądu to brało i tylko zagorzali zwolennicy to brali. Wyjdzie na to, że zamiast modułów i innych nowych wynalazków jak Hontiey ludzie będą bili się o świetlówki.

Ja nie wykluczam, że również pójdę w Power Glo. Tylko czemu można dostać głównie T8? Szukam T5 i brak. A to jednak średnica mniejsza i można wyżej umieścić a nie bezpośrednio nad taflą wody.

Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejWalb napisał:

Są i T5 ...tylko zależy jakie długości  a co z tym się wiąże  to i moc ich.

Biorąc pod uwagę długość mojego baniaka tj. 100cm to celuję w 39W 85cm.

Opublikowano
Teraz, AndrzejWalb napisał:

To jest fluorescencyjna i ma 6700K. Natomiast "zwykła" Power Glo Hagen ma 18000 K.

No widzisz. Ile stron tyle różnych opisów dlatego też wolałem się spytać.

Ewentualnie T8 i po sprawie. Te są dostępne wszędzie.

A czy jesteś w stanie mi powiedzieć. Może to mierzyłeś. O ile taka świetlówka podnosi temperaturę wody? Obecnie mam 27-28C czyli już dosyć ciepło.

Opublikowano (edytowane)

....ja używam jednej. Temp. w akwa  240 litrów to mniej więcej 27.1C. Grzałka mi  nie musi grzać nawet w zimą. Czy to wina świetlówki czy otoczenia to tego nie wiem. Mam jeszcze w akwa AC2000 i być może jego praca podnosi mi temp. Albo jedno i drugie co bardziej mnie przekonuje. Taką temp. jaką masz nie musisz się przejmować. Jak Ci w upały skoczy powyżej 30C to zbijesz i tyle:)

Edytowane przez AndrzejWalb