Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, egon44 napisał:

Widzę na fotkach że ma gąbki pod pompą i w otworze na węże w szafce ale mogą one nie spełniać zadania w postaci wygłuszenia drgań...

Strzał w dziesiątkę! 
Otóż, przez rzez jeden otwór w szafce wychodzą dwa węże, z czego jeden z nich - ten od Unipumpa przenosi spore drgania. Gdy je odsunę od siebie i przytrzymam w pozycji uniemożlowiającej im stykanie się, jest błoga cisza :) ! Sugestia kolegi Andrzeja @egon44 okazała się być 100% w punkt. - trzeba odseparować od siebie te dwa przewody na wyjściu z szafki, dodatkowo tak je prowadząc, aby nie dotykały one także płyty szafki. Sztuka trudna, bo otwór niezbyt duży a węże w przekroju relatywnie duże, więc albo zrobię nowy otwór otwornicą, albo będe kombinował z jakimiś plasitkowymi kolankami i rurkami. 
Tak czy inaczej, zdiagnozowano źródło problemu i teraz trzeba jedynie go wyeliminować :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Na to wygląda :)

Coraz bardziej podoba mi się to rozwiązanie filtracji. Ciekaw jestem czy też będzie tak samo skutecznie dawało radę, jak ryby podrosną.. :) 
Na ten moment nie zauważam wad, a i temperatura wody przestała rosnąć (stanęła na 28,1 st.C). Zdaje się, że Unipump nie oddaje już większej ilości energii cieplnej. 

Opublikowano

@luck83 - Pozostały do wykonania obiecane pomiary siku:D chyba już butelka po mineralnej pusta?

A mnie to rozwiązanie coraz mniej się  podoba - dostałem do testowania ten HW603A .

Rozebrałem na drobny mak i potwierdza się to co napisałem na początku.

Zaprojektowano to cudo pod 400l/h a w realu pod 300l/h i nie da się tego dostosować do 1400l/h . Pracuje bo musi ale straty na przepływie są ogromne.

Przy okazji wyszły wady konstrukcyjne  - kubła, zaworów, .

Agnieszka @suricade już wcześniej podejrzewała że jak dasz ten kubełek jako prefiltr - mechanik  przed silną pompę to musi brać powietrze.

Opublikowano
Godzinę temu, michal_j napisał:

trzeba było dać prefiltr z korpusu z gwintem 3/4'', mam u siebie - rewelacja ..

@michal_j mógłbyś wyrzucić fotkę jak to u Ciebie wygląda? W korpusie masz wkład sznurkowy czy owatę?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.06.2017 o 15:46, deccorativo napisał:

@luck83 - Pozostały do wykonania obiecane pomiary siku:D chyba już butelka po mineralnej pusta?

A mnie to rozwiązanie coraz mniej się  podoba - dostałem do testowania ten HW603A .

Rozebrałem na drobny mak i potwierdza się to co napisałem na początku.

Zaprojektowano to cudo pod 400l/h a w realu pod 300l/h i nie da się tego dostosować do 1400l/h . Pracuje bo musi ale straty na przepływie są ogromne.

Potwierdzam. 
Realny pomiar wykazał wydatek rzędu zaledwie 420 litrów na godzinę, przy prefiltrze wypełnionym gąbkami różnej gradacji oraz dwiema watolinami o grubości po 10mm każda. 
Reasumując, w/w układ sprzętowy nie nadaje się jako "kompletny mechanik" do mojego akwarium.
Czeka mnie przebudowa filtracji mechanicznej. 

Edytowane przez luck83