Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Testy pożyczonego aparatu fotograficznego Canon EOS 550D.

Mylochromis spec mchuse samica

mylo.thumb.JPG.b14b2ad5d1db17f22703df69382f45b0.JPG

Protomelas hertae (lobochilus) - samiec który w końcu zaczyna się wybarwiać. póki co na ogonie widać żółty ślad smugihert1.thumb.JPG.9ba7877c583c784add6a246fae216c16.JPG

Otopharynx lithobates sulphur head - samiec

oto1.thumb.JPG.d77ac3a9e646a9b66f1fca542889ba7f.JPGoto2.thumb.JPG.15ff68726769abffe75e391307c75f61.JPG

• Lubię to 5
Opublikowano (edytowane)

Pytanie do tych co hodowali już wiele ryb. Czy trzsienie/trzepotanie samca przed inną rybą jest domeną tylko samców, czy czasem może się zdarzyć, że samica zachowuje się w podobny sposób? Pytam bo przed chwilą jeden Exochochromis tak się zachowywał, ale w stosunku do świeżo wpuszczonej ryby do akwarium. 

edit. jest to EXO z postu #53

Edytowane przez iquitos68
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Robson79 napisał:

Samice też czasami tak się zachowują w stosunku do samic niżej w hierarchii lub nowo wpuszczonych ryb...

Będę zatem obserwował dalej tą rybę. Dzięki za odzew :) PS. Dzisiejsze zabawy z aparatem. Dziś w roli głównej Fryeri :)

fryeri2.thumb.JPG.b034321d50c09ca04a9702a86d68ee2b.JPG

fryeri3.thumb.JPG.8c6ca112d780aae93b644ae12bab96f9.JPGfryeri4.thumb.JPG.c6d2b77ae1eb0129d1042eb6418bf595.JPG

Edytowane przez iquitos68
  • Lubię to 3
Opublikowano

Krótki kronikarski wpis.

Mija 8,5 miesiąca od zarybienia akwarium. W między czasie dwukrotnie borykałem się z epidemiami, oraz pomniejszymi dolegliwościami u ryb. Prawdę powiedziawszy dopiero w ostatnim czasie moje akwarium funkcjonuje, odpukać, jak powinno.

Sporo ryb wykruszyło się : samica Protomelasa lobochilus hertae, samica Mylochromisa sp. Mchuse, całe stado młodych 5cm Exochochromisów anagenys yelow. Ostatecznie też poddałem się z hodowlą Lichnochromisa acutipes. Potwierdziło się to co koleżeństwo na forum pisało, że jest to bardzo trudna ryba, szczególnie młode osobniki. Nerwy je zjadają i zapadają na bloat :( Może kiedyś jak kupię jeszcze jedno akwarium ok 100-200 l spróbuję podhodować jakiegoś maluszka.

Ostatnio uzupełniłem obsadę. Do dwóch samic Mylochromisa sp. Mchuse dokoptowałem samca. Także do dziewczyn Exochochromisa dołączy chłopak, który na razie jeszcze musi podrosnąć w akwarium przejściowym. Do kompletu dołączył także samiec Protomelasa ornatus, którego zawsze chciałem mieć (patrz filmy AdamC na YT)  ze względu na wygląd :)

Na tą chwilę skład wygląda następująco:

Mylochromis spec. mchuse 1+2 f1,    Taeniochromis holotaenia 1+1 f1,    Exochochromis anagenys yelow1 0+2 f1 ,     Sciaenochromis fryeri 1+0,    Otopharynx lithobathes sulphur head 1+0 f1,    Protomelas lobochilus hertae 1+0 f1,    Protomelas ornatus Masinje 1+0 wf

• Lubię to 1