Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgodnie z planem postanowiłem dokonać zmiany w filtracji. Wewnętrzny Aquael 1500 (mechanik) idzie w odstawkę oraz Eheim Classic 2215 (biolog) idzie w jego ślady.

Ostatecznie decyzja zapadła na prefiltr HW-603A jako mechanik oraz HW-304A jako biolog plus cyrkulator Tunze, który kręci wodą od samego początku.

Zbiornik oraz biologia jest bardzo świeża.

Plan jest taki aby całą ceramikę z eheima wyciągnąć i równo porozkładać w trzech koszach 304. Prefiltr posiada gąbki o różnej gradacji i te zostawiam jednak na samą górę chcę wcisnąć watę aby wyklarować wodę.

Macie jakieś uwagi dotyczące działań? Płukać ceramikę w wodzie akwariowej czy przekładam i zapominam?

Z góry dziękuję za uwagi i pozdrawiam. ;)

Opublikowano
13 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Ostatecznie decyzja zapadła na prefiltr HW-603A jako mechanik

Napisz koniecznie jak ci się będzie sprawował szczególnie te gąbki w zestawie bo przymierzam się do niego, z tym, że chcę zastosować go jako typowy zewnętrzny filtr mechaniczny i kupić do niego pompę do zasysu taką o wydajności minimum 800 l/h. 

Opublikowano

Podbijam pytanie dotyczące zmiany filtracji. Ktoś, coś poradzi? Przekładam ceramikę, ustawiam zasys i wylot, dla bezpieczeństwa jedna ampułka Prodibio i finish?

Opublikowano
8 godzin temu, Jerry_jerry napisał:

Zbiornik oraz biologia jest bardzo świeża.

...dlatego zrób jak piszesz:

6 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Przekładam ceramikę, ustawiam zasys i wylot, dla bezpieczeństwa jedna ampułka Prodibio i finish?

..i tyle.

Opublikowano

Ja zawsze przekładam ceramikę do nowego akwarium bez płukania i nigdy nie miałem żadnych problemów ze startem akwarium.