jello Opublikowano 28 Maja 2017 #1 Opublikowano 28 Maja 2017 (edytowane) Witam szanownych kolegów. Prosiłbym o weryfikację rozmieszczenia filtracji w moim baniaku. Głównie chodzi mi o prawidłową cyrkulację aby wszystko co ma trafiać do filtrów - trafiało. Zamieszczam grafikę i proszę o ew. uwagi Mechanik to Aquael Turbo 1500, a kubeł Unimax 250. Edytowane 30 Maja 2017 przez gjello
egon44 Opublikowano 29 Maja 2017 #2 Opublikowano 29 Maja 2017 Powiem tak że nie ma złotej recepty na prawidłową cyrkulację wody w zbiorniku a wszystko wykonujemy metodą prób i błędów Dużo też zależy od samej aranżacji(ilości użytego kamienia)... Spróbuj wylot z kubełka skierować na połowę długości przedniej szyby a wylot z mechanika na tylną szybę...Potem ewentualnie skorygujesz ustawienie jak zauważysz że odchody nie trafiają do zasysów... 1
jello Opublikowano 29 Maja 2017 Autor #3 Opublikowano 29 Maja 2017 5 godzin temu, egon44 napisał: Powiem tak że nie ma złotej recepty na prawidłową cyrkulację wody w zbiorniku a wszystko wykonujemy metodą prób i błędów Dużo też zależy od samej aranżacji(ilości użytego kamienia)... Spróbuj wylot z kubełka skierować na połowę długości przedniej szyby a wylot z mechanika na tylną szybę...Potem ewentualnie skorygujesz ustawienie jak zauważysz że odchody nie trafiają do zasysów... Dzięki @egon44 za podpowiedź. Powiedz mi jeszcze proszę czy przy kierowaniu wylotu kubła na połowę przedniej szyby pozbyć się deszczownicy i wypuścić bezpośrednio z kolanka, czy zastosować może jedną przedłużkę wylotu?
egon44 Opublikowano 29 Maja 2017 #4 Opublikowano 29 Maja 2017 1 minutę temu, gjello napisał: Powiedz mi jeszcze proszę czy przy kierowaniu wylotu kubła na połowę przedniej szyby pozbyć się deszczownicy i wypuścić bezpośrednio z kolanka, czy zastosować może jedną przedłużkę wylotu? Ja u siebie w zbiornikach mam tylko same kolanka i zdaje to egzamin... Deszczownicy nie montowałem bo tłumi ona w mniejszym/większym stopniu przepływ wody...
egon44 Opublikowano 29 Maja 2017 #6 Opublikowano 29 Maja 2017 Oczywiście napisz tutaj w temacie czy po wprowadzonych korektach w ustawieniach wlotów/wylotów filtracji jest poprawa... Pozdrawiam
jello Opublikowano 30 Maja 2017 Autor #7 Opublikowano 30 Maja 2017 @egon44 oczywiście napiszę Obecnie mam baniak w fazie dojrzewania, ale chciałem już na wstępie w miarę poprawnie skonfigurować filtry. Oczywiście liczę się z tym, że rybki i tak mi całość zweryfikują Jeśli chodzi o aranżację to u mnie wygląda to tak:
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Maja 2017 #8 Opublikowano 30 Maja 2017 2 minuty temu, gjello napisał: Jeśli chodzi o aranżację to u mnie wygląda to tak: ...te krzaczki to co to jest? Gdzieś już coś takiego widziałem ale nie wiem co to.
jello Opublikowano 30 Maja 2017 Autor #9 Opublikowano 30 Maja 2017 1 minutę temu, AndrzejWalb napisał: ...te krzaczki to co to jest? Gdzieś już coś takiego widziałem ale nie wiem co to. Gorgonia https://www.google.pl/search?safe=off&hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1920&bih=960&q=gorgonia&oq=gorgonia&gs_l=img.3..0l5j0i30k1l5.1026.2439.0.2565.9.9.0.0.0.0.111.635.6j2.8.0....0...1.1.64.img..1.8.630.0..35i39k1.XlKOKHfzs9U#imgrc=WEzd1K8SJ9gMUM: 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Maja 2017 #10 Opublikowano 30 Maja 2017 Teraz, gjello napisał: Gorgonia ...dzięki:)
Rekomendowane odpowiedzi