Skocz do zawartości

Saulosi + Rdzawe - Żywienie - Prośba o ocenę wybranych pokarmów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka,

Z racji tego, że zakup ryb zbliża się wielkimi krokami i ostatecznie padło na saulosi i rdzawe postanowiłem zaopatrzyć się w stosowne pokarmy. Przeglądałem forum i w różnych tematach padały kolejne propozycje dań jakie można serwować tym rybom.

Ostatecznie padło na poniższe pokarmy i od razu pytanie czy zostawić i zamawiać czy może coś jeszcze kombinować.

Poniedziałek: Naturefood Supreme Plant S - 2 razy dziennie - szczypta;

Wtorek: Naturefood Premium Cichlid S - Rano - szczypta; Naturefood Premium Color Plus S - Po południu - szczypta;

Środa: Naturefood Supreme Plant S - 2 razy dziennie - szczypta;

Czwartek: Naturefood Supreme Plant S - 2 razy dziennie - szczypta;

Piątek: Naturefood Premium Cichlid S - Rano - szczypta; Naturefood Premium Color Plus S - Po południu - szczypta;

Sobota: Dzień wolny

Niedziela: Tropical D-allio Plus - 1 raz dziennie - szczpyta;

Pragnę nadmienić, że ryby będę kupował w Fishmagicu jako maluchy dlatego też na dzień dobry wybrałem granulację S. No chyba, że za mało i mogę od razu celować w M.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Pokarm jak najbardziej ok...

Tylko Naturefood Premium Color Plus podawał bym trzy razy w tygodniu(poniedziałek,środa,piątek zawsze rano) a resztę dni na zmianę Naturefood Supreme Plant+Naturefood Premium Cichlid...

D-allio Plus raz w tygodniu...

Nie wiem czy to Twoje pierwsze ryby z tego biotopu ale karmiąc je granulatem bardzo musisz uważać żeby nie przesadzić z ilością podawanej dawki bo pokarm powiększa swoją objętość pod wodą i w efekcie czego możesz się nie mile zaskoczyć jak będą kłopoty z rybkami(niestrawność,zgony itp)...

Osobiście tak jak kolega @Mortis  dla początkujących polecam pokarm w płatkach bo z nim nie przesadzisz tak jak z granulatem podając odpowiednie porcje...Oczywiście granulatu podawaj o połowę mniejsze porcje niż w przypadku pokarmu w płatkach...

Ale jak uparłeś się na pokarm w granulkach to warto żeby przed karmieniem namoczyć go w wodzie z akwarium...

Jeśli nie czytałeś tego tematu to polecam dokładnie ten post nr.1

• Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, egon44 napisał:

Tylko Naturefood Premium Color Plus podawał bym trzy razy w tygodniu(poniedziałek,środa,piątek zawsze rano) a resztę dni na zmianę Naturefood Supreme Plant+Naturefood Premium Cichlid...

Moim zdaniem powinieneś naprzemiennie podawać rano, 3 razy w tygodniu Premium Cichlid i Premium color Plus, a Supreme Plant codziennie. Premium Cichlid w rozmiarze L dedykowany jest dużym pielęgnicom rybożernym, więc jest bardziej dla mięsożerców. Dlatego powinien u Ciebie być uzupełnieniem diety, tak jak Premium Color Plus.

I tak jak napisał egon, namaczaj przed podaniem. Ten pokarm zwiększa objętość ok. trzykrotnie.

Opublikowano

Dziękuję chłopaki za rady. Z racji, że pokarm ten zwiększa swoją objętość postanowiłem zaopatrzyć się w wersje "S" i jeżeli po testowym namoczeniu kilku granulek zobaczę, że i tak są za wielkie to ewentualnie przez podaniem go dla ryb i namoczeniem będę go jeszcze rozkruszał.

Czyli do samego wyboru firmy oraz konkretnych pokarmów żadnych zastrzeżeń nie ma? Może zamiast skupiać się tylko na jednej firmie (no prawie) to zamiast trzech produktów Nature jeden z nich zastąpić OSI albo Dainichi? Wybarwiający Dainichi Veggie FX albo OSI Vivid Color?

Opublikowano

odnośnie Dainichi Veggie FX to bierz tylko wersje baby - własnie akurat weryfikuję Veggie FX

zwłaszcza że będziesz miał małe ryby, niestety z dostępnością tego pokarmu jest duży problem.

Dainichi jest dobry bo twardy i nie pęcznieje tym samym nie ma potrzeby namaczania (namaczanie tego pokarmu pozbawia witamin)

Opublikowano

Ok. W takim razie na początek zakupię Nature w wersji "S" a po czasie jak już ryby podrosną lub pokarm się skończy to się zobaczy.

Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam. :cool: