Skocz do zawartości

Dojrzewanie wody w akwarium 840 litrow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, deccorativo napisał:

Dzięki Andrzeju za czujność - już poprawiam a  @iquitos68 ma baniak 840l więc złoża trzeba ze 2 litry.

Propozycja Plezi jest jak najbardziej słuszną - możesz z niej skorzystać.

Obecnie mam drugi baniak roślinny z dojrzałą biologia. Ceramiki mam tam sporo. Może właśnie z tego baniaka zrobić przeszczep biologi? 

Opublikowano

To się dziwię dlaczego od razu tak nie zrobiłeś - pożycz 2 litry i zamień z tą nową co nie wystartowała - nic nie dolewaj nic nie kombinuj tylko mierz NH4, NO2, NO3 - pierwszy pomiar tylko NO2 po 6h i po 12h od przełożenia złoża odpowie ci jak silna ta biologia w tym złożu z roślinniaka.

• Dziękuję 1
Opublikowano
34 minuty temu, deccorativo napisał:

To się dziwię dlaczego od razu tak nie zrobiłeś - pożycz 2 litry i zamień z tą nową co nie wystartowała - nic nie dolewaj nic nie kombinuj tylko mierz NH4, NO2, NO3 - pierwszy pomiar tylko NO2 po 6h i po 12h od przełożenia złoża odpowie ci jak silna ta biologia w tym złożu z roślinniaka

Oj tyle aż nie będę miał. To jest małe akwarium 40-60 l. Jak będę w domu to sprawdzę ale myślę że mam w rosliniaku 0,5 l złoża maksymalnie. Mogę to wrzucić do kaseciaka nad dwoma litrami Matrixa.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pleziorro napisał:

Siema
@michal_j ma do sprzedania 2,5 litra matrixa z działającego akwarium. Czytałem jego ogłoszenie tu na forum, odkup od niego pół litra i zamień z obecnym złożem, po kilku dniach zarybisz. I po krzyku.

Dzięki za ofertę. Jednak u mnie w kaseciaku już jest 2 l Matrixa choć jeszcze niedojrzalego.

Edytowane przez iquitos68
Opublikowano

Powracam do tematu. Dojrzałej ceramiki mam tyle co na zdjęciu :)

Zaopatrzyłem się przy okazji (profilaktycznie) w dwie kapsułki Prodibio Biodigest. No i jeszcze mam pozostałość tego Seachem Stability.

Jaki ruch radzicie ? :e_geek:

DSC_4966.JPG

Opublikowano

Jakbyś włożył w słoik litrowy to bym wiedział ile jest a jak w wazon na kwiaty to tak średnio z oceną.

Te kulki to prawdopodobnie JBL MicroMec - złoże 2x lepsze od Matrixa bo ma 1600 m2/l a Matrix tylko 700m2/l  więc 1 l Micromeca zastępuje 2l Matrixa.

Te rurki też wyglądają na markowe .  Nie wiem jest tego 2litry? jak tak to dawaj do kasety i wlej te bakterie jak leci bo nie przedawkujesz..

Seachem zaleca Stability dawkować wielokrotnie (przeczytaj na opakowaniu) ponieważ tam są także bakterie probiotyczne które wspomagają te nitryfikacyjne i w tym napisałem że był błąd.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, deccorativo napisał:

Jakbyś włożył w słoik litrowy to bym wiedział ile jest a jak w wazon na kwiaty to tak średnio z oceną.

Ha ha do kufla na piwo włożyłem, czyli 0,5 litra jest tych złóż :e_biggrin: (piwa nie pije więc zbrodni nie popełniłem).

Edit: Do kaseciaka włożyłem 0,5 L dojrzałego złoża biologicznego. Do wody dodałem 2 ampułki Prodibio Biodigest oraz 10 ml Seachem Stability

Opublikowano (edytowane)

Przedstawiam kolejne pomiary. Czy pojawiło się światełko nadziei ? :)

Dnia 16.05.2017 o 20:18, iquitos68 napisał:

2 maja            NO3 - 5-10 mg/l          NO2 - 0,2 mg/l         NH4 - 0,6-0,8 mg/l

6 maja            NO3 - -                        NO2 - 0,3 mg/l        NH4 - 0,5-0,6 mg/l

7 maja            NO3 - 5-10 mg/l           NO2 - -                   NH4 - -

10 maja          NO3 - 5-10 mg/l           NO2 - 0,2 mg/l       NH4 - -

13 maja          NO3 - 5-10 mg/l           NO2 - 0,1 mg/l       NH4 - -

16 maja          NO3 - 5-10 mg/l           NO2 - 0,05 mg/l     NH4 - 0,2 mg/l

19 maja          NO3 - 10-15 mg/l           NO2 - 0,1 mg/l     NH4 - 0,1 mg/l