Skocz do zawartości

Dojrzewanie wody w akwarium 840 litrow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Małe uaktualnienie. Dokonałem startu biologi. Użyłem preparatu Seachem Stability przy dawkowaniu 85 ml na 700 l wody bo tyle około mam w baniaku. Temperatura na starcie to 27 stC. Już jeden dzień bez włączonej grzałki i utrzymuje się na stałym poziomie. Prawdopodobnie pompa obiegowa i bliskość kaloryfera podwyższają temperaturę w akwarium do takiego poziomu. W kasecie siedzi dwa litry Matrixa.

Parametry wody:

- NH4 - 6-8mg/l (tuż po dodaniu wody amoniakalnej)

- NO2 - 0,2 mg/l (doba po dodaniu wody amoniakalnej)

-NO3 - 5 mg/l (doba po dodaniu wody amoniakalnej)

Dziwi mnie tak mała ilość azotanów, gdyż wodociąg północny podaje 15 mg/l

Opublikowano

To że podaje 15 to nie znaczy że codziennie w kranie masz taką wartość, ja niejednokrotnie mierzyłem w kranie na Ursynowie kilka parametrów i to jest ruchome, żeby nie powiedzieć bardzo ruchome ;) oni tylko patrzą żeby się zmieścić w widełkach dopuszczalnej wartości.

Opublikowano
1 godzinę temu, iquitos68 napisał:

- NH4 - 6-8mg/l (tuż po dodaniu wody amoniakalnej)

poproś żonę by ci 8 razy zupę posoliła to może załapiesz co zrobiłeś.

bez urazy radzę jednak -  wylej teraz 5/6 wody z baniaka i nalej nowej przez ustrojstwo.

zmierz NH4 by było 1mg/l a potem wlej nowe bakterie Stability i ponownie zmierz NO3 . Taki poziom NH3 + NH4 może deformować prawdziwy wynik NO3 a nawet NH3 zabić te dopiero wlane bakterie

. test NH4 JBLa kończy się na 5 ppm a Saliferta na 2ppm - to skąd wynik 6-8ppm ?

wlanie 6do 8 razy więcej niż przewiduje praktyka WA skutkuje tym że biologia potrafi w ogóle nie ruszyć albo się zatrzyma na wysokim NO2.

Opublikowano (edytowane)

Wyniki pomiaru parametrów wody po 10 dniach od startu:

1. No2 - 0,2

2. No3 - 6

Zmętnienie wody prawie zupełnie ustąpiło

edit 11.05: Dołączyłem aktywne napowietrzanie, oraz włączyłem grzałkę na 30st.

Edytowane przez iquitos68
Opublikowano

Pomiary wody po 13 dniach od startu:

przejrzystość wody 100%

temp. 30 st.

napowietrzanie

Ledy lekko chodzą, żeby cieszyć oko

NO2 - 0,1 czyli w dół

NO3 - bez zmian czyli ok 6 (5-10)

Według teorii WA NO2 chyba ruszyło. NO3 Średnio ruszyło, ale to być może dlatego, że początkowa wartość NH3 była 0,6-0,8. Ryby będą za ok 2 tyg. Czy coś robić, czy dojechać już do zarybiania bez ruszania czegokolwiek, tylko mierząc parametry ? :cool:

Opublikowano (edytowane)

Pomiary wody po 16 dniach od startu:

przejrzystość wody 100%

temp. 30 st.

napowietrzanie

NO2 - 0,05

NO3 - ok 7(5-10)

Pojawiły się wyniki badań wody dla mojego wodociągu północnego za miesiąc kwiecień. Tam NO3 wynosi 6,9 czyli pokrywa się mniej więcej z moimi domowymi pomiarami. Jeśli chodzi o SO4 to mam 140 czyli kokałt :cry:

Rybska przechodzą kwarantannę w TM. Zarybianie nastąpi jak będzie zielone światło do wysyłki do mnie.

Edytowane przez AndrzejWalb