Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, JemioloSeba napisał:

odkręcam kranik spustowy i spuszczam wodę z sekcji mechanicznej, wymieniam wkłady, odkręcam zawór przed sekcją mechaniczną, całe powietrze wylatuje zaworem przed pompą, gdy zaczyna lecieć woda bez powietrza zakręcam zawór spustowy i odkręcam zawór przed biologią. Włączam pompę i ani śladu zapowietrzania pompy. 

I nie musisz mieć miski ;).

4 godziny temu, deccorativo napisał:

Może zacznij od poziomu siarczanów w twojej kranówie by się nie okazało że jak już to wszystko skleisz wg słusznych podpowiedzi Seby to Purolite nie będzie ci działało i piękna acz kosztowna instalacja tak nie za zbytnio działa i nic z tym już nie da się zrobić .;) są już tacy na forum.:(

Henryk zawsze można to wykorzystać na inne złoże Purolite nie jest jedyne :)

Opublikowano
58 minut temu, eljot napisał:

Henryk zawsze można to wykorzystać na inne złoże Purolite nie jest jedyne :)

Masz rację Darku bo firma Purolite produkuje z 300 róznych złóż na wszystko, ale autor tematu w poście nr1 narzucił o jakie złoże mu się rozchodzi więc nie narzucam innych ani ani nie wspominam nawet.;)

Dnia 21.05.2017 o 18:25, L.A.J.O.N. napisał:

Chciałbym jescze tam dodać 2 korpusy na purolait. Może ktoś ma podobne rozwiązanie i podzieli się spostrzeżeniami. Jak myślicie będzie ok?

A wcale nie jest pewne czy inne żywice jonowymienne np Purigen też nie jest  blokowany przez siarczany bo jego działanie  nawet w  wodzie o niskich siarczanach jest jakby ukryte nawet jak na pewno działa poprzez to że adsorbuje nie bezpośrednio azotany NO3 a głównie NH4 i NO2 - wiem po rozmowie z importerem Seachema do Polski bo specjalnie o to działanie Purigenu pytałem.

Pytasz czy myślimy że będzie OK?  Ja nie wiem ;)

Radzę jednak @L.A.J.O.N. sprawdz te siarczany w wodociągu - więcej nie przypomnę.

Opublikowano
10 godzin temu, JemioloSeba napisał:

Jako posiadacz obu typów filtracji (kaseciak i narurowiec) zdecydowanie polecam Ci zrobienie narurowca tak jak narysowałeś + dobry falownik. Zapewniam Cię, że ogarnie i biologię i mechaniczne oczyszczanie. Jeśli jednak po drodze wyszłyby jakieś problemy to zawsze możesz dołożyć kaseciaka. Skup się teraz na narurowcu bo układ jaki masz w niczym nie przeszkadza.

Co mogę zasugerować przy Twoim narurowcu to zrób jeden zawór zamykający zasys wody (jeden zawór na 3 korpusy), zrób kran spustowy przed pompą, daj zawór za pompą, przed biologią jeden zawór (zamykający 3 korpusy), za biologią zawór. Zaoszczędzisz w ten sposób sporo miejsca jak i grosza na zaworach. U mnie taki układ sprawdza się świetnie. Wyłączam pompę, zamykam zawór przed sekcją mechaniczną, zamykam zawór za pompą (przed biologią), odkręcam kranik spustowy i spuszczam wodę z sekcji mechanicznej, wymieniam wkłady, odkręcam zawór przed sekcją mechaniczną, całe powietrze wylatuje zaworem przed pompą, gdy zaczyna lecieć woda bez powietrza zakręcam zawór spustowy i odkręcam zawór przed biologią. Włączam pompę i ani śladu zapowietrzania pompy. 

Seba jeśli chodzi o oszczędność na zaworach to już je posiadam 24szt za przysłowiową flaszkę. Chyba, że przepływ znacząco ograniczją to co innego?

9 godzin temu, deccorativo napisał:

Może zacznij od poziomu siarczanów w twojej kranówie by się nie okazało że jak już to wszystko skleisz wg słusznych podpowiedzi Seby to Purolite nie będzie ci działało i piękna acz kosztowna instalacja tak nie za zbytnio działa i nic z tym już nie da się zrobić .;) są już tacy na forum.:(

Jeśli już zdecydowałeś się na połączenie kaseciaka z narurowcem to rób w wersji @spiochu czyli nie jakieś mini pseudo kaseciaki jako skimmer ale  solidna kaseta z  komorą śmieciową 1-2 cm z regulacją w dnie z mega skimmerem  , za tym gąbka ppi45 o wymiarach  25 x 60 cm gruba 5cm co da powierzchnię zbierania g... 1500cm2 więc jak na prawdziwego hamburga do baniaka 1500l przystało za tym wsuwana przegroda  i komora 7,5 litra dla  złóż i zasysu  do pompy CO która będzie pod wzmocnieniem wzdłużnym o szerokości 5cm i długości 25cm  a w niej rura ssąca pompy CO oraz dwie grzałki po 300W jakby była taka potrzeba a w siatkach 4l ceramiki bo tyle trzeba do 1500l + 3l TMBT + baypass na wężyku osmozy z Purolite na bloku leżącym na wzmocnieniu wzdłużnym do klarowania wody. Wtedy po pompie CO tylko kran spustu i nalewania wody  i  rura prosto do baniaka. Zobacz ile kolanek, korpusów, zaworów mniej, a formatki na kasetę ok 50 zł kosztują w płyty.fabertec.pl

kaseta będzie gruba na 13cm ( jak planujesz tło 3D to w ogóle nie będzie wystawać z tła) , długa na 25cm i wysoka 60cm bo baniak 70cm

Ja robię jeszcze inaczej:D - już kupiłem pompę IBO Beta 25/60 oraz dwa słoje do wina 8 litrów każdy a mogłem dać 13 abo i 23 litry także.

Jak skończę i sprawdzę w działaniu taki narurowiec na pompie CO i dwu balonach do wina to opiszę.  Planuję że w baniaku będzie tylko zasys i powrót  wody z pompy CO i nikt mi nie zarzuci że jest jakaś cegła w baniaku.

Henryku dzwoniłem do wodociągów i powiedzieli, że nie robią tych badań bo nie mają takich znajomych.

Kolanka i zawory już mam więc to nie problem. zostaje kupić pompę i korpusy. Grzałek nie będzie bo mam 25C w baniaku niemal non stop. Namieszałeś mi z tą kasetą teraz w głowie. Dużym plusem jest napewno ilość miejsca na wspomniany tmbt. Martwi mnie trochę wyciąganie takiej wielkiej gąbki i syf co z niej się cofa. Stosuje ktoś już taką filtrację czy byłbym pierwszy? :-D . Tła strukturalnego nie będzie, jeśli już to jakiś moduł zrobię. Wydaję mi się, że wymiana takich trzech korpusów z świetnym dojściem jest mniej kłopotliwe. 

Oczywiście inne media wchodzą w grę. Wszystko jest do ustalenia.   

Opublikowano

Moj baniak jest 230cm dlugi - 1000l. Zrobilem u siebie to czego nikt nie stosuje a mianowicie zrobilem cztery zasysy po obu koncach akwarium po dwa. Mam dwie pompy CO, lacznie 16 korpusow w tym 6 mechanikow. Obie pompy smigaja sobie na 1 biegu biorac po 8w kazda i daja sobie bardzo dobrze rade, plus dolozylem falownik który ostatnimi dniami chodzi prawie caly czas skrecony na 70% mocy, bierze tez cos kolo 8w. W akwarium plywa prawie 90 ryb i nigdzie nie ma zalegajacych gowien. Mam tlo stukturalne, mam pelno wielkich kamieni i akwarium pod mbune a mimo to wszystkie gowna w koncu trafiaja do filtrow. Dlugo się bawilem cyrkulacja i obrotami na pompach i stwierdzilem w sumie ze to bez roznicy, Jezeli cos gdzies zalega to i tak i tak ryby zaczynaja po jedzeniu buszowac w dnie i w koncu odchody ida do filtra. Mam 6 mechanikow ktore sa naprawde tak wcisniete w szafke ze wymiana nie nalezy do najprostrzych ale z biegiem czasu wypracowalem sobie technike wymiany. Dorobilem ze styropianu takie podstawki, wcisnalem tam wezyki ktore podlaczylem do kanalizy i wszystko pomalowalem epoxydem. Nie wylaczam nawet pompy przy wymianie filtrow, zakrecam pojedynczo korpusy, wymieniam wklad, odpowietrzam srubka na gorze korpusu i odkrecam zawory. Po wymianie wszystkich trzech korpusow wlaczam pompe na 3 bieg i zamykam po dwa korpusy na kilka sekund. W ciagu minuty nie ma powietrza w mechanikach a pompa nie ma prawa się zapowietrzyc. Calosc zajmuje mi nie wiecej niz 10min (6 wkladow) mimo ze nie mam latwego dojscia.

Obrazowo tak to wyglada.

59248b8131ba2_iphone6128.thumb.JPG.e7af401b9afde7e93cd8446ddddf1a82.JPG  59248b7c5be64_iphone6127.thumb.JPG.444118c30c2344bc8349ec290defc5de.JPG

Opublikowano

Wszystko mam na rurach 32mm. Od zasysu w dnie akwarium po wylow wody nad akwarium. Nie mam zadnych redukcji a na palcach jednej reki mozna policzyc kolanka 90 stopni. Wszedzie montowalem szeroko profilowane kolanka 90 stopni lub dwa razy 45 stopni. Mierzylem przeplywy przy pustych korpusach i przy pelnych (biologia i mechanika)  na 1 biegu i wszystko się pokrywa z danymi producenta. Na wyzszych biegach nie mierzylem bo ich nie uzywam, pompy mi hulaja na pierwszych biegach i mam nadzieje ze tak zostanie.

Z kazdej strony akwarium mam dwa zasysy ktore ida mi pod akwarium w dwa trojniki i potem rozchodza się na trzy mechaniki - nie mam zadnych spadkow ani zawirowan. Jeden się przypcha to sscie drugi. Kilka osob z forum odradzalo mi zasysy z dwoch stron baniaka twierdzac ze najlepiej jak jest jeden mocny z jednej strony, Zrobilem po swojemu i nie zaluje. Przy tej dlugosci akwarium lepiej jak zbiera z dwoch stron - takie jest moje zdanie,

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kwiq napisał:

Zawór spustowy spuści także wodę z korpusów ?

Na pewno nie do końca ale na tyle żeby zbytnio nie nachlapać. Seba zapewne odpowie konkretnie (ja u siebie nie mam kranika :()

Edytowane przez eljot
Opublikowano
2 godziny temu, kwiq napisał:

Zawór spustowy spuści także wodę z korpusów ?

U mnie spuszcza około 1/4 z korpusu. Wcześniej jednak muszę lekko odkręcić każdy korpus aby dostał powietrza. 

Jeśli chodzi o miski i inne szmatki to polecam na dno szafki kupić plastikowe pojemniki (możliwie na wymiar dna) i nie zaprzątać sobie głowy paroma kroplami wody. U mnie takie pojemniki leżą na stałe i nawet jak coś kapnie to za dzień lub dwa nie ma po tym śladu.