Skocz do zawartości

Parametry wody - Warszawa Wesoła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie...

Po otrzymaniu informacji z mpwik oraz ich strony www o ilości siarczanów w wodzie, to nie tylko URSNÓW ma problem z Purolite, u mnie też za bardzo nie będzie działać :( co zmartwiło mnie...

Wynika z tego, że muszę na spokojnie przebudować narurowca i zakupić Purigen, będzie efektywniejszy przynajmniej w teorii...

Jak oceniacie wodę i jej parametry dla dzielnicy Warszawa Wesoła???

Poniżej przedstawiam wam wyniki jakie zostały podane na stronie mpwik oraz jakie otrzymałem po zapytaniu na e-mail...

Ustrojstwo wersja 1 czy 2 mnie czeka, a może warto kupić jeszcze inne ustrojstwo :)

Wskaźnik, nazwa substancji Jednostka Hydrofornia Centrum

WSKAŹNIKI MIKROBIOLOGICZNE

Ogólna liczba mikroorganizmów w 22+/-2oC jtk/1ml 5
Bakterie grupy coli jtk/100ml 0
Escherichia coli jtk/100ml 0
Enterokoki jtk/100ml 0

WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE

Mętność NTU 0,3
Barwa mgPt/l <2
Zapach - akcept.
Stężenie jonów wodoru (pH) - 7,6
Przewodność µS/cm 363
Żelazo µg/l 27
Mangan µg/l 18
Amonowy jon mg/l <0,01

INFORMACJE DODATKOWE

azotany [mg/l] 1,44
chlorki [mg/l] 31,6
arsen [mg/l] 0,0007
chrom ogólny [mg/l] <0,0005
miedź [mg/l] 0,001
nikiel [mg/l] 0,0008
ołów [mg/l] <0,0005
rtęć [mg/l] <0,0002
siarczany [mg/l] 76
Magnez mg/l 11,6
Sód mg/l 14
Wapń mg/l 84

TWARDOŚĆ WODY

mg CaCO3/l   250
mval/l   5
mg Ca +2/l   100
milimole Ca   2,5
stopnie niemieckie (dH)   14
stopnie francuskie   25
stopnie angielskie   17,5
skala twardości   woda
średniej
twardości

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, deccorativo napisał:

Dlaczego ma nie działać Purolite A520E - siarczany  76mg/l to nie Ursynów z ponad 90 mg/l 

NO3 -  1,44 wystarcza w zupełności ustrojstwo wersja I

Ciut te siarczany mnie zmartwiły, wszak to prawie 80, więc za blisko waszego poziomu... Po tym sądzę, że Purolite A520E będzie działać tak na pół gwizdka...

W takim przypadku zastanawiam się czy lepiej nie zainwestować w Seachem Purigen lub też wykorzystać na wszelki wypadek oba rodzaje :) warto????

Dodatkowa informacja co mnie zastanawia :)

W domu z kranu leci mi woda o twardości w skali niemieckiej na poziomie 7-7,5 a tutaj podają aż 14, przy pH na poziomie 7,6-7,8...

Edytowane przez Morganelo
Opublikowano
59 minut temu, Morganelo napisał:

W takim przypadku zastanawiam się czy lepiej nie zainwestować w Seachem Purigen lub też wykorzystać na wszelki wypadek oba rodzaje :) warto????

Purolite kosztuje 38 zł/l - toż grzech by było nie spróbować - Purigen to ci odsprzeda tu wielu jak dasz ogłoszenie.

Opublikowano

Purolite A520E już posiadam :) cały 1L kupiłem jak tylko składałem narurowca, bo od początku był w planach, dlatego też mogę wykorzystać oba media filtracyjne, ale przy małej przebudowie układu biologi (dodając 1 korpus dodatkowo)... Tylko pytanie czy warto dokupić ten 0,5-1L Purigenu? Czemu chłopaki sprzedają, czyżby nie spełniał swojego zadania???

Opublikowano
22 godziny temu, michal_j napisał:

Dużo osób przeszło na purolite ponieważ jest znacznie mniej upierdliwy przy regeneracji..

Purolite wrzucasz do solanki i najdalej za godzinę siedzi w akwarium i robi swoje ;-)

Purigen musisz moczyć w ACE przez 24h potem go odchlorować - schodzi się..

Przy takim poziomie siarczanów ja na Twoim miejscu bym spróbował, powinien zadziałać, nawet jeśli nie będzie zbijał NO3 to krystalizator będziesz miał rewelacyjny.

Z racji, że już posiadam Purolite + korpus 10" przygotowany i wklejony to go zastosuję - szkoda wywalić :) może zacznie działać :) ... Dodatkowo dołożę jeden korpus tak na wszelaki przypadek  :) a nóż się przyda...

Dziękuję za informacje, zawsze przydatne i fachowe :)