Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po raz kolejny :) chciałbym zasięgnąć waszej rady bo już 2 dzień siedzę nad kamolami i nie mogę się zdecydować do do ich ułożenia czy taki układ może być czy wygląda na nienaturalne, i tzw parkingi piętrowe prosze was o opinie odnośnie ułożenia jak i ich ilości. Dziękuję

14945837104481041529050.jpg

Opublikowano

Strasznie nawalone małych kamyków, może dołóż kilka na prawdę dużych kamieni, takich jak ten stojący jako drugi po lewej stronie.  Z tego co się orientuję to chyba zamierzasz trzymać Sauloski ? czy same ? jaki to jest litraż ?

Przy 240-300l to nie masz co pchać tyle kamieni, bo wody odbierasz rybkom, a i cyrkulacja pomiędzy kamieniami może być słaba i będą zalegać odchody. Ja w 280l dałem umiarkowanie kamieni i z powodzeniem trzymam tam 3 dominujące samce Saulosi + 3 takie wybarwiające się. Ryby zajmują 3 terytoria wcale nie koniecznie w jakiejś grocie, choć grotę mam :)

Odsyłam do mojego tematu Czarna Perła 3 :)

Opublikowano

Czyli jednak mniej a większe myślałem że im wiecej zakamarków,kryjówek dla rybek tym lepiej się czuje. Tak to jest jak się kamieni nie widzi i kupuje na ślepo, cóż to w takmi razie wstrzymam się z ukladaniem kamieni w akwarium i dokupie kamieni może tym razem jakieś lepsze się trafią 

Czyli jednak mniej a większe myślałem że im wiecej zakamarków,kryjówek dla rybek tym lepiej się czuje. Tak to jest jak się kamieni nie widzi i kupuje na ślepo, cóż to w takmi razie wstrzymam się z ukladaniem kamieni w akwarium i dokupie kamieni może tym razem jakieś lepsze się trafią 

14945878142681041529050.jpg

Opublikowano (edytowane)

Mi się ilość podoba, tylko samo ułożenie jest trochę sztuczne... ;) 

Edit : bo nie zauważyłem. Chodziło mi o ilość na pierwszym zdjęciu...

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

Wszystko ładnie pięknie tylko ogranicza mnie to ,że tak naprawdę przy kupnie nie widzę tych kamieni i nie mam możliwości wyboru, a serpentynitu nigdzie w mojej miejscowosci nie kupię jedynie allegro

Opublikowano
6 minut temu, Seba233 napisał:

Wszystko ładnie pięknie tylko ogranicza mnie to ,że tak naprawdę przy kupnie nie widzę tych kamieni i nie mam możliwości wyboru, a serpentynitu nigdzie w mojej miejscowosci nie kupię jedynie allegro

Może tu znajdziesz podobne kamienie i zdaje mi się patrząc na fotki że jest też tam serpentynit https://www.olx.pl/oferta/kamienie-do-ogrodu-oczka-wodnego-skalniaka-CID628-ID5jQwJ.html#c97eeecc6d

Oczywiście żeby nie było przepraszam za mały OT :)