Skocz do zawartości

Ustrojstwo + woda mieszana / zimna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie na forum. Piszę do Was pierwszy raz tutaj, więc wielkie dzień dobry :)

Poczytałem sobie wszerz i wzdłuż forum, przygotowując się do założenia 200l akwa. Zbudowałem już ustrojstwo wg instrukcji @deccorativo :)

Mam jednak pytanie o mieszanie wody przy nalewaniu. Mam piec gazowy dwufunkcyjny i obawiam się, że nie uda mi się osiągnąć stałej średniej temperatury na wylocie. Poza tym wolałbym, aby woda leciała bezpośrednio z wodociągu, a nie przez piec z uwagi na to, że wytrąca mi się w nim sporo kamienia. Pytanie: czy można nalewać bez problemu 100% zimną wodę przez ustrojstwo?

Kiedyś już za młodu hodowałem pływaki, ale było to tak dawno i bardziej zabawa niż prawdziwa hodowla ;) Więc wychodzę teraz założenia, że zakładam akwa pierwszy raz i nie chciałbym popełnić błędu. Z góry dzięki za wyrozumiałość :)

Opublikowano

Wejdz tu http://www.epwik.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=99&Itemid=63

i  zobacz że nie podają nic ani pH ani azotanów NO3 ani nawet siarczanów - a powinni podawać pełne badania wody bo je muszą robić.

Jak nie masz testów kropelkowych JBLa to będzie ciężko.

Jeśli zbudowałeś ustrojstwo  a nie znasz NO3 w kranie to którą wersję ??

nie ma znaczenia czy piec daje kamień bo lejesz wodę przez węgiel blokowy ( chyba że nie zastosowałeś takiego wkładu) a on zatrzymuje wszystko ponad 5um  więc możesz śmiało lać wodę mieszaną ciepło/zimną. Kamień zostanie we wkładzie węgla.

Lanie wody zimnej o temp ok 4-8 C zawsze kosztuje grzanie jej przez długi czas grzałką akwarystyczną - zalewać baniak tak można ale potem podmianki to duże wahania temperatury w akwarium a ryby tego nie lubią szczególnie jak spada poniżej 24 C

Opublikowano

Wiem, że na epwik nie ma żadnych danych szczegółowych. Robiłem wstępny test NO3 przed budową. Testem tropicala (tak wiem, że nie jest dokładny) - wychodziło w okolicy 5.
Dlatego na razie ustrojstwo mam na samym wkładzie węglowym. Testy JBL przyszły mi dzisiaj i przed chwilą robiłem NO3.

skala-no3.jpg

Z testu wyszło mi 3 od lewej i teraz się martwię trochę bo nie wiem czy to 5 czy 10 :/

Ph mam 7.4

Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejWalb napisał:

..trzecie od lewej czyli 5. Patrz na ten środkowy pasek , gdzie z boku masz jakby "paletkę".

No to sam węgiel aktywny wystarczy :) Dzięki. Do startu jeszcze moment, jak dobrze pójdzie to w weekend zaleję.

Opublikowano (edytowane)

Hej.

Wczoraj udało mi się wystartować baniaczek 200l :) Przesadziłem trochę z WA i zamiast 1mg/l NH4 dało mi 3mg/l NH4, ale podmiana wody załatwiła sprawę i już jest ok.

Parametry startowe wody (temperatura wody 30C) pomiar 14.05.2017:

• NH4 - 1mg/l
  • NO2 - < 0.01
  • NO3 - 5
  • Ph - 7.6

Mam pytanie: @deccorativo wspomina o filtracji na maxa 24/7, a jak z napowietrzaniem? Też na maxa?

Edytowane przez gjello
Opublikowano
2 godziny temu, gjello napisał:

Mam pytanie: @deccorativo wspomina o filtracji na maxa 24/7, a jak z napowietrzaniem? Też na maxa?

Moim zdaniem możesz zostawić napowietrzanie w czasie dojrzewania zbiornika...

Oświetlenie oczywiście zgaszone i na tą chwilę łapki precz od baniaka :D 

Opublikowano
1 godzinę temu, egon44 napisał:

Moim zdaniem możesz zostawić napowietrzanie w czasie dojrzewania zbiornika...

Oświetlenie oczywiście zgaszone i na tą chwilę łapki precz od baniaka :D 

Oświetlenie oczywiście, że off :)