Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, novi napisał(a):

Odświeżę temat - mam pytanie czy ktoś zastosował pompę ciepła przeznaczoną tylko do ogrzewania akwarium? Mnie swego czasu takie ustrojstwo zaproponował instalator od pomp ciepła. Nie mam ogrzewania podłogowego/niskotemperaturowego i dlatego wtedy zrezygnowałem z pompy ciepła ale on proponował alternatywę taką właśnie. Wiem, że koszt niewspółmierny ale banan na twarzy jak rki za gaz zmniejszą się o połowę 🙂

Nie chodzi mi o koszt ale o samo rozwiązanie techniczne.

To jak kupić sobie prom kosmiczny do jeżdżenia po mleko na zakupy. Też można pomijając koszt. Pompa ciepła gdzieś musi być umiejscowiona, też hałasuje. Na logikę nie sądzę, żeby było ekonomicznie. Pompa nie będzie mogła pokazać co potrafi i myślę, że będzie bardzo niewłaściwie zużywała energię. Instalator na pewno chętnie Ci to zamontuje i wierzę, że zrobi to profesjonalnie, ale to nie oznacza że to w praktyce będzie miało sens. No i też musi być wtedy jakiś "grzejnik" do tej pompy. Mam domek stary, grzejniki i też u mnie pompa ciepła to bezsens. Ale zrobiłem w całym domu wentylację mechaniczną z rekuperacją. I to daje dużo. Zimą nawiewa mi średnio 20,5 stopnia powietrze. 

Na wejściu rekuperatora zrobiłem coś co możesz zastosować do akwarium. A mianowice miękka rura miedziana tworząca spiralę, forma małego grzejnika. Jeśli masz blisko akwarium grzejnik to możesz podpiąć się tam pod wlot i wylot i puścić rury za lub pod akwarium. Taką rurę bardzo łatwo się gnie. Jak kocioł gazowy będzie grzał dom to jednocześnie będzie grzał mocniej akwarium. Jeśli masz np kubełki pod akwarium to one by odebrały ciepło od "grzejnika".  

Ja mam jakieś 30cm od akwarium niewielki grzejnik i to on stabilizuje temperaturę akwarium. Nie używam grzałki. 

Oczywiście technika idzie do przodu i mogę nie mieć aktualnych informacji odnośnie pomp, więc proszę się nie zrażać 🤪

Opublikowano

Pompa, nieduża, byłaby na zewnątrz budynku - bezgłośna podobno, powietrzna. Rekuperacji już nie zrobię, budynek z 1998r. i ma 3 kominy, oddzielne ciągi z każdego pomieszczenia - nie do ogarnięcia teraz.