Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie pyszczaki mogę tutaj dołożyć, aby było bardziej kolorowo? Bo narazie mam trochę za żółto. Może jakieś czarne, czerwone? Mogę zredukować obecną obsadę.

Obsada: Red Red 6szt, Yellow 6szt, Acei 6szt, Saulosi 5szt, Rdzawy 5szt. Młode ryby zakupione razem od jednego hodowcy pływają kilka miesięcy w moim akwa. Jeszcze nie ma haremów. Akwarium klasyczne 375l.

Opublikowano

Oddaj/sprzedaj Caeruleusy, dokup ze 4 Acei i trochę Saulosi z nadzieją, że trafisz samice i te 4 gatunki, które zostaną w zupełności starczą do tego akwarium.

• Dziękuję 1
Opublikowano

A ja Ci napisałem co zrobić żeby było dobrze dobrane gatunkowo i ilościowo. Nie masz jakoś specjalnie przepastnego akwarium więc dokładanie jeszcze jakiegoś gatunku nie jest wskazane zanim nie uszczuplisz obsady bardziej niż tylko o Yellow.

Poza tym z "czerwonych" ryb to raczej tylko Non-Mbuna, a na te ryby nie masz zbiornika. Z czarnych albo Non-Mbuna (patrz powód wcześniej), albo samce Crabro, które również są za duże do Twojego zbiornika. Ewentualnie Interruptusy, ale one nie są tak do końca czarne. Możesz jeszcze wymienić Acei Luwala (bo domyślam się, że takie masz) na Ngara White Tail... Więcej pomysłów nie mam.

Opublikowano

Z Demasoni jest taka sprawa, że to ryby samotniczo żyjące w naturze. W akwarium trzeba by im zastosować tak zwane przerybienie, czyli dać ich trochę więcej żeby stłamsić agresję. W takim wypadku sugerowałbym zrezygnować z jeszcze jednego gatunku żeby dać więcej Demasoni, ale żywieniowo jak najbardziej tak z takim zastrzeżeniem, że udział karm mięsnych musiałby być znikomy ze względu na dużą wrażliwość Demasoni. Acei, Saulosi i Sprengerae powinny sobie poradzić, nie wiem natomiast jak na taką dietę reagowałyby Red Red...