Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używam kubełka z poprzedniego akwarium towarzyskiego wkłady to od dołu ceramika, lawa, gąbka, gąbka spełniał funkcje filtra biologicznego i mechanicznego. Czytając o filtracji malawi dużo pisze o kubełku tylko jako filtrze biologicznym najlepiej wypełnionym ceramiką... W moim skromnym 112 szkoda mi miejsca na filtr wewnętrzny do filtracji mechanicznej.

Pytanie czy warto wypełnić kubełek JBL e901 ceramika a jako filtra mechanicznego użyć pojemnika Aquael Multikani 800 sam pojemnik bez pompki założony na wąż zasysajsący wode... wtedy woda oczyszczona mechanicznie płynie dalej do kubełka i z kubełka do zbiornika. 

Wydajność JBL to wg producenta 900l/h 

Dodatkowo aby poruszyć wodę w strefach pomiędzy skałami chcę użyć cyrkulatora co powinno pomóc utrzymać dno w czystości...

Ma to sens?

Co o tym sądzicie warto wydawać na pojemnik Multikani?

Opublikowano
7 minut temu, Bob napisał:

Na wydajność podawaną przez producenta trzeba brać poprawkę. Ja mam jbl 1501 e green line, chodzi jako mechanik mając jedynie gąbki w górnym koszu. Zmierzyłem przepływ i okazało się że pompuje zaledwie około 750l/h. Węże wyczyszczone i bez żadnych załamań, powinien śmigać przynajmniej 1000 litrów z kawałkiem. W dodatku trochę hałaśliwy.

Opublikowano

o paprawkach na wydajność już wiem.. Ale nie o tym temat...

obecnie w koszyku wlotowym mam kawałek gąbki ale taki pojemnik poza akwarium dużo ułatwiałby czyszczenie cały syf jest poza zbiornikiem i nic się nie rozwala przy wyjmowaniu

Opublikowano

Możesz spróbować takiego układu. Osobiście odchudziłabym kubełek z wkładów zostawiając jeden kosz firmowej gąbki i jeden ceramiki lub lawy. Jeżeli filtracja będzie zbyt słaba możesz dołożyć Aqaszuta 750 z gęstą gąbka jako mechaniczny. Sprzęt jest łatwo dostępny i nie warto kupować na zapas. U mnie układ JBL 701 + Aqaszut 750 sprawdzał się w 112 na 100 %.

Opublikowano

w szafce leży mi JKA-IP 200 używałem go zanim kupiłem kubełek ale wolałbym spróbować z machanika poza akwa...

Opublikowano
14 godzin temu, Bob napisał:

Pytanie czy warto wypełnić kubełek JBL e901 ceramika a jako filtra mechanicznego użyć pojemnika Aquael Multikani 800 sam pojemnik bez pompki założony na wąż zasysajsący wode... wtedy woda oczyszczona mechanicznie płynie dalej do kubełka i z kubełka do zbiornika. 

Dodatkowo aby poruszyć wodę w strefach pomiędzy skałami chcę użyć cyrkulatora co powinno pomóc utrzymać dno w czystości...

Ma to sens?

Co o tym sądzicie warto wydawać na pojemnik Multikani?

Jeśli masz już ten kubełek i to z chodzącą biologią ze starego akwarium to jak najbardziej widzę sens w tym Multikani800 .

Tym bardziej że to 112l a ty deklarujesz także chęć stosowania falownika do zrobienia tam cyrkulacji, ale jest taki wzór na wydajność kubełków

70% tego co deklaruje producent = max wydajność samej głowicy bez żadnych wypełnień kubła - więc u ciebie wychodzi  630l/h na pusto ale tow zupełności wystarczy do 112l.

Kubełka nie wypełniaj ceramiką a odwrotnie - usuń jej tyle by pozostało najwyżej 0,5-1l dowolnej starej ceramiki tylko wypłukanej w wodzie z ustrojstwa albo z baniaka. Pozostaw tylko gąbki w najwyższym koszu i  tą ceramikę w najniższym a resztę koszy pozostaw puste na inne mądre złoża do usuwania NO3 i PO4 bo to tylko max 80l wody więc parametry szybko rosną. Obsadę też masz wybraną bo do 112l to tylko saulosi 1+4 .

Multikani800 sam kubek jest optymalnym rozwiązaniem dla ciebie pod warunkiem że kupisz  dodatkowo gąbkę do niego taką drobną oddzielnie sprzedawaną. Masz doskonały filtr mechaniczny ( na dole fabryczna gruba gąbka a wyżej ta drobna) poza akwarium i na dodatek z zaworami które odcinają wodę jak to trzeba odłączyć do czyszczenia więc nic się nie leje.

Opublikowano (edytowane)

dzieki za odp.

Dzisiaj rano zamówiłem ten Multikani razem z gąbka oczywiscie jak pochodzi kilka tygodni to napisze tu jak się sprawdza to cudo w takim ukladzie....;)

dzisiaj odebrałem paczkę...

* moduł sterujący... Jest

*górna część... Jest

*gąbka... Jest

*pojemnik... Jest ale... Miałbyc pojemnik z dnem wg opisu a jest przejściówka chyba ze dno wg sprzedającego to jest ta siatkowana powierzchnia w każdym pojemniku

wg mnie dno to dno ostatni zamykający element w tym filtrze albo??:angry:

czekam na odp od sprzedawcy...

Edytowane przez Bob