Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie okazało się że dostałem 240 litrów do zrobienia u taty w biurze .

W sumie wszystko co mnie interesuje to znalazłem na forum ale jednej rzeczy nie .

A mianowicie :

Czy obsada :

- demasoni 8szt

- mosobo 8 szt

mają rację bytu w takim akwa ?

jeżeli nie, to zamiast msobo może wsadzić neon spot .

Ale z tego co się zorientowałem to pierwszy wariant powinien się udać ?!

Czekam na wasze opinie : : 

Pozdrawiam

florek91

Opublikowano

Msobo w tej chwili zaliczany jest do Maylandi... na 110x45 powierzchni z powodzeniem 2 samce potrafily sie dogadac, w pewnym momencie nawet 3 sztuki sie dogadywaly, choc jak juz wkroczyly w pelny wiek dorosly jednego trzeba bylo sie pozbyc...

2+6 dla msobo -- bylo by fajnym haremem...

Opublikowano

No tak myślałem o takich haremach :

demasoni : 2+6

msobo : 2+6

może zamiast demasoni wziąść maingano ale raczej skłaniam się ku pierwszej obsadzie tylko czy będzie porządek >?

Opublikowano

mi się osobiście podoba demasoni + msobo, w układzie 2+ 6 powinno być dobrze, przynajmniej na początku, bo msobo rosną spore :)

Opublikowano

Msobo większe, Demasoni mniejsze, więc na 240l powinno być ok, bo oczywiście trzeba brać pod uwagę zachowanie ryb. Jedno tylko, co mnie zastanawia, to 4 samce łącznie. 4 rewirów raczej nie będzie, ktoś będzie bez swojej jaskini :wink: Więc nie będziesz miał 4 ładnie wybarwionych samców. Ja bym jednak taki układ spróbował, tylko koniecznie obserwuj zachowanie ryb, w razie czego siata w dłoń... :wink:

Opublikowano

u mnie na 100cm , 4 samce mają swoje rewiry(2 rdzawe i dwa saulosi)... jest jeszcze trzeci samiec saulosi(największy z nich i w dodatku eksterminator narybku) który według mnie jest bardzo pożyteczny w moim zbiorniku, gdyż to na nim od czasu skupia się agresja któregoś z pozostałych samców... Nie ma się co oszukiwac, że samce pyszczaków to dżentelmeni :? i dlatego uważam, że lepiej jak pogonią zdominowanego(10cm) samca (który i tak nie daje sobie zrobic krzywdy) :D , niż prześladowanie samic... Odnośnie tematu, to nie ma co już teraz gdybac, bo nie wiadomo czy nie trafią Ci się haremy np. 6+2 :D

• 3 miesiące temu...