Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji wolnej soboty zająłem się szorowaniem kamieni, przy okazji trochę się pobawiłem ustawiając je co nieco .

Powiem szczerze że głowa już mnie boli od tego zmieniania  i  kombinowania, im więcej człowiek się stara tym gorzej wychodzi :D

Żałuję tylko że nie kupiłem więcej dużych kamoli, a trochę za dużo drobnicy wziąłem. Poniżej ostateczny efekt moich wypocin.

Aranż ma około 120cm długości. Największy kamień ma 28cm wysokości, wiem że przy wysokości baniaka 60 to może nie zbyt wysoka aranżacja, ale nie chciałem iść za bardzo na wysokość.

29b35fdceba7d97emed.jpg

Widok z góry .

fbb1e25d2e6866bfmed.jpg

Opublikowano

Mam zamiar podjechać na skład kamienia w poniedziałek i poszukać kilku większych kamoli, mam nadzieję że coś mi się uda znaleźć.

Opublikowano

Na moje to kamloty ustawiaj pod swój gust, bo tylu ilu ludzi tyle może być koncepcji. Ważne aby ekipa miała się gdzie schować i aby było stabilnie. :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jeśli dorzucisz do tego większych kamieni i mniejszych sam zobaczysz, że w pewnym momencie stworzysz wrażenie głębi. Dobrze by było żeby jeden duży kamień leżał na tych co masz teraz, żeby go >pokazać<. To jest temat rzeka. Poza tym każdy to przerabiał i jak na sucho masz koncepcję to potem w wodzie zmienia się po kilkanaście razy. Małe lub mniejsze kamienie położone bardziej z przodu będą lepiej wyglądały. Pyszczaki jak zawsze zbudują po swojemu, ale masz kamień (mały), który został przysypany piaskiem czy żwirkiem zawsze można go próbować wyjąć na wierzch psując minimum z tego co zrobiły. Uważam że z takich kamieni buduje się trochę trudniej niż ze skał, ale tak naprawdę to sama radość w tworzeniu własnego małego podwodnego świata

Edytowane przez Vitek
ciąg dalszy
Opublikowano

Baniak stoi już od piątku, niestety praca i wizyta teściów skutecznie utrudnia wszelkie prace przy aranżacji wnętrza zbiornika :/

Coś tam już zacząłem, ale do zamierzonego efektu jeszcze sporo brakuje.

Na razie użyta została tylko część dostępnych kamieni, mniej więcej drugie tyle czeka na chwilką wolnego czasu :D

Z góry przepraszam za jakość zdjęć ale ciężko cyknąć coś sensownego bez oświetlenia, które dopiero muszę zmontować i w dodatku telefonem :D

fb2d2ea829d5e5a9med.jpg

6d7fefa9a9ec94a1med.jpg

a67d5923e454bbe5med.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
    • Cześć wszystkim. Szukam cyrkulator do swojego 375, chciał bym kupić mocniejszy żeby móc użyć w przyszłość w większym akwarium( jest taki plan) zależy mi żeby był cichy oraz wydajny.  Jeśli ktoś ma doświadczenie z tunze lub eheim proszę o opinie
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.