krzysiek0507 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Cześć wszystkim, mam problem odnośnie wnieśliśmy akwarium do mieszkania na 4 piętrze jednak pod sam koniec u szczerbili je zahaczając o futrynę... Pokaże Wam konkretnie i powiedzcie czy wywalić baniak czy nada się do użytkowania. KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ Aha, dla wzmocnienia tego miejsca wlałem w szczelinę klej cyjanoakrylowy. PS nie wiem do jakiego działu go przypisac wiec poproszę moderatora aby ewentualnie go przeniósł
Pleziorro Opublikowano 22 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Ile litrów ? bo może warto zainwestować w nowe z okazji przeprowadzki i spać spokojnie.
krzysiek0507 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 576 litrów, kupione półtora roku temu od producenta aquarium fish z Katowic
jaras Opublikowano 22 Kwietnia 2017 #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zrób więcej zdjęć bo tu nie widać zbyt wiele. Ale i tak ostatecznie sam musisz ocenić czy to wytrzyma- bo raczej nikt nie weźmie na siebie takiej odpowiedzialności.
pozner Opublikowano 22 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Domyślam się, że ten czarny pas to grubość szyby. Jeśli tak, to moim zdaniem nie masz się czym przejmować. Ale fachowcem od szkła nie jestem. Może @przemek wieczorek Ci podpowie.
krzysiek0507 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) ogólnie mam wrażenie że to pęknięcie jest jakby w środku szkła w połowie jej grubości i tafla jest gładka z przodu po za jednym kawałkiem, myślę że na drugim zdjęciu będzie widać o co mi chodzi. W najwyższym punkcie ukroszenie ma jakies 5-6mm a szyba jest o grubości 10mm Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez krzysiek0507
jaras Opublikowano 22 Kwietnia 2017 #7 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Dla mnie tragedii nie ma ale ja nie jestem szklarzem i odpowiedzialności nie wezmę
timi-akwaria.pro Opublikowano 22 Kwietnia 2017 #8 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 4 godziny temu, krzysiek0507 napisał: Aha, dla wzmocnienia tego miejsca wlałem w szczelinę klej cyjanoakrylowy. No i dobrze, chociaż nie było to konieczne. To niewielkie uszkodzenie w dodatku na spoinie, więc moim skromnym zdaniem możesz używać tego akwarium. Ryzyko, że pęknie z tego powodu po zalaniu jest niewielkie. 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 22 Kwietnia 2017 #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 ...mam u siebie takie uszkodzenie ale na pionowej krawędzi. Siedem lat ( może ciut więcej) do tego przeprowadzka i póki co jest OK. To tyle aby Ciebie pocieszyć..czy tak będzie u Ciebie to nie wiem:)
przemek wieczorek Opublikowano 22 Kwietnia 2017 #10 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Po pierwsze to Ty jesteś winny temu co się stało. Czy tak ciężko było ostreczowac akwarium i dokoła okleic kartonowymi przekladkami wszystkie rogi ? Ludzie nie mają wyobraźni i obycia się z szkłem. To co pokazałeś to duże odpryski. Teraz należy oczyścić miejsce od wewnątrz z silikonu i wywalić kawałki które się oddzielily. Rozszlifowac aby nadać jednolitą strukturę. Po co lales tam cyjano acryl skoro nie ma to najmniejszego uzasadnienia. Przede wszystkim nie ma on właściwej przyczepności do szkła. Zaplaciles wysoka cenę za własną głupotę.
Rekomendowane odpowiedzi