Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie moi drodzy,

Chciałbym Was prosić o pomoc w zidentyfikowaniu zmian, które pojawiły się na moich świeżo dowiezionych Xenach.

Zacznę od początku... Zbiornik(100l) w którym się obecnie znajdują , jest zbiornikiem zastępczym. Został zalany 20 marca i zasypany piaskiem koralowym . Nic z wodą nie robiłem prócz tego, że pływał tam bojownik. Woda oczywiście cały czas była filtrowana(fluval305) i grzana.

Wyniki testów z dn. 11 Kwietnia -

NH4- 0
NO2- 0,7
NO3- 5
PH - 8
GH - 8 (stopni niemieckich)
KH -6

Cykl azotowy wystartował , a NO2 spadało ...
Żeby przyśpieszyć proces namnażania się bakterii , kupiłem preparat o nazwie "Microbe -Lift Special Blend" .

16 Kwietnia miało być już wszystko w normie bo wtedy miały właśnie dojechać ryby, ale okazało się , że preparat , którego użyłem zawierał pożywkę i NO2 mierzone 15-tego wyszło 0,8 ( różowa woda na skali JBL'A) NO3 - 10 .

Dostawy już wstrzymać nie mogłem... podmieniłem trochę wodę , żeby obniżyć NO2 . Zdało rezultat.

Nadszedł dzień dostawy... Ryby , które otrzymałem były uśpione za pomocą jakiejś chemii, żeby się nie stresowały. Zmartwiła mnie jednak temperatura wody bo miała poniżej 20C (mierzone dłonią) . Przez jakis czas mieszałem tą wodę z wodą z akwarium, a następnie umiesciłem w akwarium przy pomocy siatki.

Niedziele się aklimatyzowały i wydawało się , że wszystko idzie zgodnie z planem... Dzisiaj nad ranem jednak zauważyłem , że na głowie i płetwach pojawiły się dziwne "farfocle" .
Na każdej z ośmiu ryb są widoczne takie zmiany. Dodam, że ryby nie są apatyczne, nie ocierają się o podłoże. Trzymają się razem , ale nie przesiewają piasku w poszukiwaniu pokarmu. Pierwsze kuleczki granulatu dostały dzisiaj. Podpłynęły do nich od razu, złapały do pyska i wypluły.

Martwię się tymi zmianami i podejrzewam pleśniawkę ... Woda w moim akwarium ma w prawdzie 26C , ale przyjechały w dość chłodnej.

Testy robione dzisiaj -

NH4 - 0
NO2 - 0,2
NO3 - 7

papilio.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.