Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry!

Jako, że czterdziestka stuka w tym roku, to i mnie się wspomniały lata młodzieńcze z akwarium ramowym zrobionym przez ojca, klejonym kitem o zawrotnej pojemności 60l i postanowiłem wrócić do tych lat i zrobić swoje własne - nasze w nowym domu - nowe życie.

1.Wyposażenie:

• Pojemność: 375 l (150x50x50) szkło optiwhite 10mm
  • Szafka Diversa, pokrywa Aquael z ledami 2x18 wat sun-cośtam + nocny led niebieski
  • Łupek 45kg, kamienie 30kg, piasek 50kg
  • Filtracja Tetra ex1200 (gąbki, ceramika, bioballe) +  Napowietrzacz Tetra APS 400 
  • Lampa uv 18W
  • Grzałka przepływowa 300W,

2.Woda:

• 26 stopni
  • KH 10, NO2 0,025, NO3 10, PH8, NO4 0,001 (testy kropelkowe JBL)
  • Podmiany 1x w miesiącu ok 20%

3. Życie:

• Red Red 6szt, Yellow 6szt, Acei 6szt, Saulosi 5szt, Rdzawy 5szt
  • Military Helmet 15szt
  • Annubias baterii, nana

4. Karmienie 2x (8.00 i 17.00) niedziela głodówka

20170410_210920.jpg

20170406_202307.jpg

20170406_202317.jpg

20170410_203835.jpg

20170410_203952.jpg

20170410_204004.jpg

20170410_204033.jpg

20170410_204038.jpg

20170410_204044.jpg

20170410_204053.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witaj na forum!

Fajne tło z łupków chociaż na mój gust za dużo zieleni(ale co kto lubi ;) )...

Z drugiej strony obawiał bym się że te odstające ostre końce odchodzących od tła łupków pokaleczą prędzej czy później ryby :(

Co do kamieni na podłożu to moim zdaniem lepiej jako całokształt prezentował by się łupek który idealnie kontrastował by z tłem jako całokształt...

Ogólnie akwarium na duży plus,a najważniejsze że Tobie się podoba :) 

Obsada młoda czy już masz dobrane haremy?

Helmety hmm...Dobre jako pokarm dla ryb :D 

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak "zamontowałeś" te anubiasy to tła? :) - wciskałeś między łupki, czy wiązałeś żyłką?
Mam takie samo tło, za kilka dni zalewam baniak i przyznam, że fajnie Ci to wyszło (być może zaczerpnę pomysł na te anubiasy na tle). 

Opublikowano

Dziękuję za uwagi niektóre przemyślę.... :)

• Ja akurat, lubię zielone, ale nie znoszę glonów - stąd Helmety - pyski próbują się do nich dobrać, póki co bezskutecznie.
  • Co do łupka i kamieni:  bardzo mi się podobają te przerośnięte białym kamyrdolce, a łupek mogłem kupić czarny no ale może przy najbliższym restarcie za x lat
  • Obsada młoda, choć jedna REDa już inkubuje
  • Roślinki przykleiłem klejem cyjanokarylowym http://allegro.pl/ista-instant-glue-4g-klej-akwarystyczny-do-roslin-i6779988894.html  choć wydaje mi się, że to jest to samo co kropelka w żelu.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 11.04.2017 o 16:15, robinqaz napisał:

Roślinki przykleiłem klejem cyjanokarylowym http://allegro.pl/ista-instant-glue-4g-klej-akwarystyczny-do-roslin-i6779988894.html  choć wydaje mi się, że to jest to samo co kropelka w żelu.

Zbyteczny zabieg. Anubiasy wystarczy przyczepić do kamieni czymkolwiek (nitka, gumka). Po pewnym czasie korzenie anubiasów przyklejają się do podłoża i można wtedy usunąć tą nitkę, czy gumkę. Przyklejają się tak mocno, że ciężko jest je oderwać. Często zostają korzenie przyklejone do podłoża. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.