Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedynie kolega może jeszcze użyć kamieni w aranżacji w postaci wapienia(nie mam na myśli filipińskiego ale to już osobista kwestia gustu każdego z nas) który też podniesie pH...

Opublikowano (edytowane)

No to piasek koralowy :) 

Kurde nie można Tobie dogodzić :D 

Nalej do szklanki wody a po 24 godz zmierz poziom Ph który powinien być wyższy niż masz obecnie w kranie...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
6 minut temu, egon44 napisał:

Nalej do szklanki wody a po 24 godz zmierz poziom Ph który powinien być wyższy niż masz obecnie w kranie...

PH podnosi się samoczynnie?

sprawdzę :)

Opublikowano
21 minut temu, AndrzejWalb napisał:

biegiem czasu powstaje na ściankach taki właśnie osad z grysu..to trwa w czasie..Ale ten osad też dostaje się do wirnika. Kiedyś mi Stan zwrócił na to uwagę i po pozbyciu się grysu ten problem zniknął

Nie miałem nigdy grysu, ale miałem piaskowiec, który też się rozpuszcza (ściera) i miałem go sporo zawsze na gąbkach, ale nie na ściankach. Grys zachowuje się inaczej.

Kolega ma tak niskie Ph, że bez sody się nie obejdzie i żadne kamienie, czy grys niewiele dadzą. 

Opublikowano
1 minutę temu, Zygi napisał:

PH podnosi się samoczynnie?

sprawdzę :)

Poczytaj post nr.2 ;) 

U mnie np w kranie mam pH 6,8 a po odstawieniu wody na 24 godz wynik wyniósł 7,2...Potem robię lekką korektę sodą i gotowe :) 

Opublikowano
7 minut temu, egon44 napisał:

U mnie np w kranie mam pH 6,8 a po odstawieniu wody na 24 godz wynik wyniósł 7,2...Potem robię lekką korektę sodą i gotowe

a jakie masz kh i gh?

Opublikowano
3 minuty temu, Zygi napisał:

a jakie masz kh i gh?

Dawno nie mierzyłem tych parametrów ale z zapisków które mam to w grudniu 2016r miałem w kranie Gh 9 a Kh 7 ...

Zmierzę jutro bo dawno tego nie robiłem i podam wyniki przynajmniej zobaczę czy nie zaszły jakieś zmiany...

Opublikowano

Aktualizacja wyników. 

GH tak jak było - 5

Ale wczoraj przesadziłem z KH. Dzisiaj wynik - 4

Po 4 kroplach ciecz zmieniła kolor, wczoraj sugerowałem się intensywnością koloru próbnika i dążyłem do takiego odcienia.

PH bez zmian test 3-10. Odcień cieczy jest dosyć blady.

P4090002.JPG

P4090003.JPG

P4090006.JPG

P4090010.JPG