Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, bisti30 napisał:

Witam, Drodzy Panowie i drogie Panie rozumienm ze puroluite nie trzeba regenerowac a do regeneracji wystarczy sól ze zmywarki pozdrawiam

Zapewne żle rozumiesz  punkt Karty Techniczne Purolite A520E

Wstępne Przygotowanie Jonitu

http://www.vontron.pl/kartykat/A520E.pdf

Zauważyłem że jak to się jednak robi bo kilku kolegów to pominęło to z żywicy wydziela się dziwny zapach a ta solanka 6% jest dziwnie cierpka i wyrażnie coś zawiera co było w żywicy a przeszło do wody. Widocznie producent wie że jest to szkodliwe dla ludzi bo by takiego zalecenia nie dawał.

Jedno jest pewne że to coś co przechodzi z żywicy do wody  nie zabija ryb natentychmiast .

Potem regeneracje pracującego żłoża robimy solanką 10%

Opublikowano
2 godziny temu, bisti30 napisał:

Witam, Drodzy Panowie i drogie Panie rozumienm ze puroluite nie trzeba regenerowac a do regeneracji wystarczy sól ze zmywarki pozdrawiam

...może zasugerowałeś się tym co ja napisałem : czyli ,że nie regeneruję . Ja owszem.....nie regeneruję bo wymieniam na nową. Ale to tylko dlatego ,że żywica ta straciła w moim akwa swoje właściwości po 9 miesiącach. Dlatego bardziej ekonomiczna wydaje mi się wymiana jej na nową jak na zabawę z regeneracją:) Ale  to co teraz napisałem to wyraźnie zaznaczyłem w swoich postach:)

Opublikowano

Witam. Purolit doszedł wie cmam zamiar go niebawem zamontować. Mam ochotę również wystroj zmienić , łupek drzewiasty mi się znudzil. Zamiezam zmienić go na jakąś czarną bryłe lub otoczak. Chcę rownież zrobić tak , żeby byla wolna przestrzeń. Co wy na to drodzy koledzy i koleżanki ?. Mam rownież maskownicę do filtra. Obecne mam filtry ustawione po przeciwnych stronach. Co sądzicie o tym jak filtr zew. i wew. ustawię na tej samej scianie, chce je zamaskować wlasnie maskownicą.  Mam nadziehję ze, kupy nie będo stały z drugiej strony pozdrawiam

Coś w takim stylu chcę zrobić pozdr

Opublikowano

Witam. Własnie przyszedł purolit. Drodzy koledzy podajcie link do zrobienia solanki do regeneracji przy starcie purolaita. Salanka z soli do zmywarki pozdr