Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, sorki ze odp. tak pózno choroba, studia i praca zawodowa. Baniak mam od 2 lat. 240 L w ktorym plywa sobie ok. 35 szt. pyszczakow i aulonocar . Ok. 12 szt. stracilem ze starosci albo zatlukły się. Przez 1 rok robilem podmianki okolo pol zbiornika ale zaczelo mnie to drażnić i woda robila się żółta. Od około roku stosuje ok 1 l purigenu. Niestety ok 2 dyg. temu się skończyl i nie zdazylem zregenerowac wzroslo no3 do ok 80 i zaczely wysypywac zielone glony. Zregenerowałem podmienilem 3 razy ok 3/4 zbiornika i jak narzazie problem znikl ale wiem ze to sztuczne i zapewne powruci dlatego prosze o rade. Glony tez się cofaja- purigen jednak dziala. Ryby sa kolorowe i nic się nie dzieje. Moja filtracja to jebaoo falownik rw 8, ikola 600- 1200 l , turbo 1500 oraz skimer. Wklad to matrix, purigen i ceramika. Jezeli chodzi o wode to woda z wodociagu - no3- 0 , reszta parametrow w normie. Jezeli chodzi o pomiary  obecne wody w akwarium podam w przyszlym tygodniu jak testy dojda. Ryby karmione 6 razy w tygodniu- nie przekarmiane zawsze glodne za namowa kolegi decorativo odstawilem mrozonki ktore dawalem w sumie tylko przez ostatni miesiac. Ryby karmione 2 rodzajami hikari- baby. Po purigenie woda krysztal, po4 mimo przekroczenia nie powoduje wzrostu glonow- zero glonow jak prawidlowo dziala purigen. Prosze was o rade nie moge miec hydroponiki niechce stosowac purolite. Z racji licznych tematow nie ma chyba zlotego sierodka. Apropo regeneracji purigenu- lacza regeneracja to oklo 30 h. Środek wart zachodu ale raczej chybba przy mniejszej obsadzie. 1l purigenu starcza na ok. 2 miesiace potem regeneracja. Pozdrawiam serdecznie 20170326_093429.thumb.jpg.bba9aea5639e3be17927cbc1644396ad.jpg

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Masz spore przerybienie jak na ten litraż,powinieneś zredukować obsadę o połowę,taka moja sugestia.Podziel litraż netto przez ilość ryb i wynik szału nie będzie robił. Co niektóre gatunki nie nadają się do tak krótkiego akwarium.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Witaj Zbyszku!

Od razu napiszę żebyś poprosił moderatora o przeniesienie Twojego tematu do działu ''podstawy'' bo to teraz nie wygląda jak przedstawienie się w tym dziale ale jak prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu :o

Też jestem tego samego zdania co kolega powyżej czyli masz mega przerybiony zbiornik...Na początek zredukuj obsadę a zostaw gatunki które nadają się do tego litrażu w odpowiednio dobranych haremach gdzie na jednego samca przypada kilka samic...A nie wszystkie gatunki które pływają w Twoim akwarium się do niego nadają...

Teraz coś o filtracji...Wydaję się że jest wszystko w należytym porządku,bo nie widzę zalegających odchodów itp...Co do złóż biologicznych to spokojnie wystarczy Tobie ten matrix który posiadasz(nie wiem jaką ilość? ) a ceramiki bym się pozbył z kubełka...No i oczywiście prefiltr w postaci gąbki masz na zasysie(wlot) kubełka?

Co do testów to mam nadzieję że zamówiłeś testy kropelkowe JBL na pomiar NO3,NO2,pH z zakresu 7.4-9.0?Podałem tylko te trzy testy w które warto się zaopatrzyć ;) 

Masz purigen a nie chcesz sprobówać z purolite a520e :D 

Z purolitem a520e regeneracja trwa góra 30-40 min,potem tylko płuczesz złoże pod kranową (oczywiście z zamontowanym korpusem narurowym z wkładem węglowym) i gotowe ;) 

No a cóż mam Tobie powiedzieć na temat glonów...Toż to przecież nieodzowny element tego biotopu nie wspomnę już o glonach jako naturalnym pokarmem w środowisku w którym żyją :D 

No i to by było wszystko mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem... 

Pozdrawiam :) 

Ps.Z mojej strony przepraszam za OT

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Dziekuję. Może zapomniałem nadmienić w moim zbiorniku są same samce. Okropnie mi się podoba to przerybienie. Jeżeli chodzi o obsadę chce się max 5-7 ryb pozbyć. Widzę ze bede musiał częsciej regenerować purigen. Tak nawiasem purigen wstrzymuje glony i jak dziala nie ma nic . pozdr. serdecznie

Opublikowano
Godzinę temu, egon44 napisał:

Od razu napiszę żebyś poprosił moderatora o przeniesienie Twojego tematu do działu ''podstawy'' bo to teraz nie wygląda jak przedstawienie się w tym dziale ale jak prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu 

...przeniosłem:)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zbyszek... mając w swoim zbiorniku tak dużo dorosłych osobników  nie możesz liczyć na to ,że bez żadnych wspomagaczy będziesz w stanie w sposób naturalny utrzymać parametry na właściwym poziomie. Gdyby to był zbiornik LT  z bardzo dużą ilością roślin to by to było wskazane ale nie w naszym biotopie.

Nie chcesz stosować purolite a520e a tak naprawdę robi się ono bardziej ekonomiczne jak to co używasz i oczywiście jest bardzo skuteczne. W takim samym litrażu i też przy przerybieniu pierwszy raz wymieniłem purolite a520e po  dziewięciu miesiącach. Wolę wymienić jak regenerować z tego względu ,że starcza mi na długo i jest relatywnie bardzo tanie. A nawet sama regeneracja jak Ci napisał wyżej mój imiennik trwa bardzo krótko. Przemyśl to:)

• Dziękuję 1
Opublikowano
14 minut temu, bisti30 napisał:

Dziekuję. Może zapomniałem nadmienić w moim zbiorniku są same samce. 

Czyli masz styl Amerykański ;) 

14 minut temu, bisti30 napisał:

Widzę ze bede musiał częsciej regenerować purigen. Tak nawiasem purigen wstrzymuje glony i jak dziala nie ma nic . pozdr. serdecznie

Purigen nie wstrzymuje glonów a jedynie  pochlaniająca amoniak, azotyny i azotany w pewnym stopniu...

Purolite z kolei pochłania NO3( azotany) 

Musisz porównać poziom no3 w stosunku do PO4

I potem kieruj się tą tabelą  tabela.jpg

Opublikowano
17 minut temu, bisti30 napisał:

Prosze rownież o link to tej pompy na purolite pozdr

...nie musisz używać żadnej pompy. Masz kubełek to włóż do kubełka..też tak mam i jest OK. Tu masz opisane jak to najlepiej zrobić

Purolite a520e kupuje u tego gościa i ma chyba najtaniej....

http://allegro.pl/zywica-anionit-purolite-a520e-usuwanie-azotanow-i6442831854.html

.....jeżeli chodzi o obsadę to załóż nowy temat w dziale OBSADY.

• Dziękuję 1