Skocz do zawartości

Zielony nalot na skałach, brunatny na szybie i w warstwie żwirku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, luck83 napisał:

Przeszkadzają mi natomiast glony na szybie, te brązowe w warstwie żwirku, i tutaj chciałbym spróbować coś zaradzić. 

No to czyść szyby i po kłopocie :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejWalb napisał:

..tak jaki Andrzej wyżej pisze. Piasek zruszaj palcami przy każdej podmianie..Nie usuwa to przyczyny ale skutek. I nie będzie Cię denerwować.

Dokładnie tak, szyby czy chcesz czy nie będziesz musiał czyścić przynajmniej raz w tygodniu bo zawsze się na nich coś pojawi.

Opublikowano
Dnia 30.03.2017 o 07:37, deccorativo napisał:

Zadnego JBLa PO4  ten test zaniża wyniki o 300% ale przynajmniej to wiemy - co wskazuje Zoolek PO4 nie wiem bo go nie weryfikowałem.

Tylko i wyłącznie dobrze wskazuje fosforany  test Salifert PO4. ( sprawdziłem i porównałem do fotometru Millweke MW12  - który ma dokładność odczytu +/- 0,04 ppm)

Do czasu pomiaru tym testem uznaję temat za nie rozeznany.:(

Cóż..., zrobiłem dziś testy Salifertem, dwukrotnie... - wynik = 0. 
Brak jakiegokolwiek zabarwienia choćby najjaśniejszym odcieniem błękitu/niebieskiego badanej próbki wody. 
Tym samym rozumiem, że nie ma sensu pakować do kubełka JBL PhosEx Ultra.., no bo w jakim celu skoro nie ma czego zbijać.. ?

Chyba pozostaje regularne czyszczenie ryb i przeczekanie wykwitu glonów + obserwacja skubiących je pyszczaków ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, luck83 napisał:

Cóż..., zrobiłem dziś testy Salifertem, dwukrotnie... - wynik = 0. 

Przypomnę że test Zooleka PO4 pokazał ci 0,25ppm czyli coś czego nie masz wcale.

Słusznie więc myślisz by nie kupować PhosExa a jedynie zastosować się do rad kolegów czyli regularne czyszczenie szyb a jak cię drażni ten okrzemek to nawet czyszczenie poniżej linii piasku. Sam piszesz że ryby skubią ci te zielenice.

powodzenia  w hodowli i obserwacji zachowań ryb.