Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem tak to jest jak się kupuje używane kubły padł mi fluval 306 mam pytanie jaki filtr lepszy do akwarium 160l tetra ex800 czy Jbl 901 który mam wybrać a może jakiegoś aquaela co myślicie o tych dwóch filterkach.

Opublikowano
51 minut temu, michal8002 napisał:

Mam problem tak to jest jak się kupuje używane kubły padł mi fluval 306 mam pytanie jaki filtr lepszy do akwarium 160l tetra ex800 czy Jbl 901 który mam wybrać a może jakiegoś aquaela co myślicie o tych dwóch filterkach.

heh dawaj aquaela i się nie zastanawiaj

Opublikowano

Michał dawaj unimax 250 jako biolog a mechanika daj turbo 1500 i powinno wystarczyc to moje zdanie ewentualnie kamienie ustawisz odpowiednio odnośnie cyrkulacji

pozdrwiam

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, michal8002 napisał:

Mam problem tak to jest jak się kupuje używane kubły padł mi fluval 306 mam pytanie jaki filtr lepszy do akwarium 160l

Takie są skutki szeregowego łączenia dwu kubłów - dylemat sam się rozwiązał  a tyle się nakombinowałeś.:D

Natychmiast wymyśliłeś sobie następny dylemat  - czy lepsza jest Kaśka czy Maryśka.;) wybierz Zośkę i kup HW303A za 200 zł  - a wiesz dlaczego taki drogi i taki wielki ?

bo to ma niby 1400l/h więc w realu  max będzie 1000l/h bo tu wszyscy kłamią kolego. Jak go nie zhamujesz górą gruzu w środku to ci i tą 240l pociągnie a na pewno TMBT będzie ci w kuble działał a to ważna rzecz z przerybieniem na bank i tak małą ilością wody w systemie.

Ja mam inny dylemat - czy ty masz baniak 240l jak podajesz w profilu czy jednak 160l jak w tym temacie ?  może się zdecyduj bo do filtracji kubłowej to wsio ryba ;)ale dla obsady to różnica.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

Od niedawna mam drugi właśnie 160l ale nadal mi nikt nie napisał który lepszy z tych co podałem HW to odpada tyle się naczytałem o nich jedni piszą że są ok drudzy że lipa wolę trochę chyba dołożyć i kupić coś markowego jeszcze się zastanawiam nad jakimś aquaelem napiszcie mi bo jutro muszę kupić 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam nie będę zakładał nowego tematu bo to bez sensu zaraziłem kolege akwarystyką na koszta nie patrzy tylko na filtr z górnej półki i pytanie brzmi czy Eheim professionel 4+ 2275 pociągnie jako biolog i mechanik w akwarium takim jak w moim czyli 100x40x40 160l ale czy da radę spokojnie czy ledwo ledwo. Proszę wypowiedzieć się na ten temat co o tym myślicie.

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem filtr o którym piszesz jako biolog da radę ale nie jako mechanik który nie da rady oczyścić mechanicznie wody w zbiorniku(tu mam na myśli podłoże)...

Musiałbyś dołożyć jakiegoś mechanika o przepływie minimum 1500l/h który by zmiatał syfek z podłoża...

Edytowane przez egon44