Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Dziś razem z @Pleziorro troche przypadkowo znalezlismy się w skladzie kamieni ogrodowych. Moj zmysl estetyczny jest znikomy dlatego serdeczne dzieki Rafale za Twoja pomoc w doborze kamieni. Nie bylo to latwe bo podobno wszystkie najlepsze kamienie pojechaly na jakas wystawe akwarystyczna. Ale mimo wszystko pare ciekawych (naszym zdaniem) sztuk lupka filitowego (rodzaj kamienia wybierała już z miesiac temu moja zona, miala do wyboru łupek albo serpentynit) udalo nam się znalezc, w sumie troche ponad 60 kg. Wracajac do domu zajechalem na myjnie samochodowa i dokladnie je umylem. Po wniesieniu do mieszkania zrobilem atrape akwarium z kartonu i zaczelo się kombinowanie jak to ustawic.

Akwarium bedzie mialo wymiary 150x60x60, plywala w nim bedzie mbuna, na poczatku okolo 45 sztuk malych osobnikow okolo 2-3 cm (do pozniejszej redukcji). Wewnatrz akwarium bedzie filtr kasetowy podluzny o wymiarach 47 h x 35 x 11 cm. Iglica z prawej strony czesciowo zastawialaby kaseciaka. Wiem ze mbuna wymaga kryjowek i nie wiem czy w ponizszych ustawieniach jest ich wystarczajaca ilosc.

Ponizej 2 wersje jakie udalo się opracowac. Bede niezmiernie wdzieczny za Wasze rekomendacje ktora z nich bedzie lepsza. A moze zaproponujecie cos zupelnie nowego? Za tydzien bede w okolicy wiec jak bedzie taka potrzeba to moge dokupic pare sztuk.

Wersja 1

58d6b1521389f_wersja1.jpg.611fcc3dbc0f1a87b91fed747e73ddf3.jpg

Wersja 2:

58d6b1700c2b8_wersja2.jpg.3e2095ae9d0b8b2af5ea00df05299a47.jpg

Korzystajac z okazji zapytam Was od razu o podloze. Zalezy mi zeby piasek byl oczywiscie o granulacji 0,8-1,2 mm lub zblizonej, nie byl za zolty ale tez nie byl bialy jak snieg. Mysle o kupnie tego piasku:

http://allegro.pl/piasek-kwarcowy-0-8-1-2-mm-worek-30-kg-i6763208596.html

piasek.thumb.jpg.77e1c7fd9dcdf300dc2be77ec91cc583.jpg

Bedzie dobry czy szukac czegos innego?

Bede wdzieczny za pomoc ekspertow :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Jak dla mnie 2 :D

Tylko pamiętaj, że jeszcze dojdzie piasek i nieco wtedy kamienie się 'zniżą' ;)

A co do piasku, to będzie jak najbardziej ok, wg mnie :) Tylko kub najlepiej granulację 0,8-1,2,bo wg opisu na aukcji, to jest 1,0-1,6 :) 

Oczywiście te 0,4mm nic pyśkom zrobić nie powinny, no ale skoro można kupić od razu 0,8-1,2, to czemu nie? :D

Opublikowano

Dzieki za opinie. Co do piasku to koles gubi się w zeznaniach - w tytule jest 0,8-1,2 mm, na poczatku opisu to samo a potem nagle 1,0-1,6 mm. Potwierdze to jeszcze z nim o ile zdecyduje się na ten piasek :)

Opublikowano

Male kamyki do przemyslenia, nie sa ciezkie wiec ewentualnie mozna bedzie czesciowo schowac je w piachu a czesciowo beda na nim lezaly.

Dzieki za opinie!

Opublikowano

Druga fotka zdecydowanie na plus ale...dołożył bym jeszcze parę szt kamoli bo jednak czegoś tam brakuje...

Na temat piasku odpisałem Tobie w prywatnej wiadomości którą mi wysłałeś ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, egon44 napisał:

Druga fotka zdecydowanie na plus ale...dołożył bym jeszcze parę szt kamoli bo jednak czegoś tam brakuje...

Moze jakas podpowiedz zebym wiedzial jakich kamieni szukac? ;)