Skocz do zawartości

Strefa brzegowa- "Roślinne Malawi"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale wpłynie to niekorzystnie na korzenie...zabieg chyba nie miałby najmniejszego sensu. Bo cóż, że glony się stracą jak rośline trzeba będzie na nowo ukorzeniać i może się nie przyjąć.

Opublikowano

Mozna też spróbowac z nie-mbuną, które są bardziej przyjazne dla roslin. Myslę jednak, ze trudno bedzie utrzymać zielone malawi w takim stanie, zeby i ryby były zadowolone i rośliny piekne - nieoglonione. Chyba wymagania odnosnie wody są nie do pogodzenia. Rosliny w większości wolą odczyn kwasny, a nasi ulubiency zasadowy. Zreszta ile gatunków roslin możesz utrzymac w malawi - 3 może 4 ? Holendra sie tym nie zwojuje, ani nawet oszczednego amano.

W kazdym razie jesli Ci sie uda to opisz to bardzo dokładnie. Sam troche eksperymentuje z roslinami ( anubiasy i mikrosoria nie przetrwały) ale nurzańce radza sobie całkiem,całkiem (piekne dzieki dla danielaj :wink: ) i panie Aulonocary coraz chetniej przesiadują w szuwarach.

Być może trzeba próbować wyłącznie z roslinami, które wywodzą sie ze środowiska zasadowego od pokoleń. Do pierwszego malawi włożyłem rosliny z likwidowanej Ameryki Płd (na wspomnienie ławicy 100 neonów czerwonych człowiek się rozmarza mimo wszystko :oops: ), które padły bardzo szybko (rośliny oczywiście!), chyba na skutek wzrostu pH o 1.

Teraz jest lepiej z moja zieleniną, ale może dlatego, ze wczesniej kąpała się w zasadowym pH.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja miałem rogatka w akwarium z Saulosi.Rozrastał się szybko i nie było problemu z rybciami,które oczywiście skubały tę roślinę,ale pomimo tego rogatek przetrwał i miał się całkiem dobrze.