Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Na początku tego roku w moim pięknym mieście uruchomiono własne ujęcie i stację uzdatniania wody. Już nie jesteśmy uzależnieni od Warszawy :) Udało mi się uzyskać wyniki ostatniego badania przeprowadzonego w lutym ale nie jestem zbyt biegły w sprawach chemii i potrzebuję, żeby jakiś fachowiec rzucił okiem i powiedział jak to wygląda w kontekście Malawi. Czy parametry są ok czy należy wspierać się jakimiś preparatami? Jeśli tak to jakimi? PH przydałoby się większe..

Zamierzam zrobić ustrojstwo do nalewania wody - wystarczy wersja podstawowa czy rozbudowana? Dodam tylko że będę chciał mieć także blok Purolite więc zakładam, iż wersja podstawowa ustrojstwa wystarczy ale proszę o potwierdzenie.

Pozdrawiam

sprawozdania_z_badan_SUW_luty2017.pdf

Edytowane przez d3sign
Opublikowano
Godzinę temu, d3sign napisał:

Czy parametry są ok czy należy wspierać się jakimiś preparatami? Jeśli tak to jakimi? PH przydałoby się większe..

Zamierzam zrobić ustrojstwo do nalewania wody - wystarczy wersja podstawowa czy rozbudowana? Dodam tylko że będę chciał mieć także blok Purolite więc zakładam, iż wersja podstawowa ustrojstwa wystarczy ale proszę o potwierdzenie.

Ph jest dość niskie, ale lepiej jak jest niskie, a stabilne, niż bujanie się z ustabilizowaniem się Ph. To, jakie super, hiper stabilizatory użyjesz, to Twoja decyzja, ale nie musisz nic stosować. 

Opublikowano (edytowane)

Prosisz i masz:D

hoho  Ząbki jako dzielnica Metropolii Warszawskiej ma własny wodociąg - no i fajnie - czekam na linię tramwajową do erybki. Ja się nie załapałem do Warszawy ale Kałuszyn jak najbardziej - więc linia tramwajowa i autobusy miejskie do Kałuszyna wkrótce.:lol: dla tych co nie wiedzą gdzie Kałuszyn to podam że 60km od Centrum Metropolii.

pH masz 7,3 +/-  0,2 czyli od 7,1do 7,5  jak nalejesz do baniaka i zorganizujesz tam biologię to zapewne będzie powyżej 7,6 a to doskonały wynik dla pyszczaków z obu jezior afrykańskich.

Azotyny i jon amonowy - śladowe

azotany śladowe więc ustrojstwo wersja I

tylko twardość  GH wody 28  - rybom to zwisa ale herbatkę masz mętną i z kożuszkiem a pranie w pralce słabieńkie - kup i załóż przy pralce taki filtr do pralki zmiękczający ale to tylko do prania woda - nie wolno tej wody spożywać.

Nic więc poza ustrojstwem z wodą nie wydziwiaj, dopiero za 30 lat będziecie mieli kamienie nerkowe abo żółciowe. :D

już teraz medycyna sobie z tym radzi bez operacji a za 30 lat to hoho - NFZu i ZUSu nie będzie tylko znachorzy pozostaną.:(

powodzenia.

Zapomniałem - proszę samemu abo za pomocą moderatora  zmienić tytuł tematy na "Jakość wody - wodociąg Ząbki

wtedy dopiero wujek googel zawsze znajdzie te parametry które od nich wydłubałeś bo za rok jak się woda popsuje już nie będą tak chcieli udostępniać, a może będą

Edytowane przez deccorativo
  • Dziękuję 1