Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Złożyłem dwa kaseciaki z tego projektu, tyle że zwężone o blok absorbera bo z tego co czytałem w Poznaniu nie działa, co ciekawe mój działa na jvp102 a szwagra na głowicy aquael turbo 2000 i jak tak patrze to wydaje mi się że ten aquael o wiele mocniej dmucha a teoretycznie jvp102 ma o wiele większy przepływ. 

Mam też pytanie bo w moim akwarium jest duży kożuch na tafli wody, jak myślicie czy zrobienie niewielkiego otworu do góry filtra by ściągał wodę również z góry rozwiąże ten problem? 

Opublikowano

Jak uwzględnisz fakt że z AqC woda wylatje otworem 3/4" a z jvp otworem 2" to zmienisz zdanie.

Skimmer robimy wycinają szczerbinkę w komorze śmieciowej albo komorze pompy tzn tu gdzie stale jest niższy poziom wody niż w akwarium.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Od kilku dni zauważyłem że tafla wody stoi, wydaje mi się że spadła wydajność JVP 102

Wolałbym nie mieć dodatkowego sprzętu w akwarium poza kaseciakiem, dlatego zastanawiam się co zrobić i mam trzy opcje :) 

-Falownik założyć wyżej teraz mam dość głęboko  trochę ponad połową filtra?

-zmienić falownik na mocniejszy ?

-dołożyć do środka głowice i rurką wyprowadzić wylot wody tak by ruszała taflę? 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jvp sam z siebie zaczął chodzić jak traktor, czyszczenie nic nie pomaga :/ Macie pomysł co zrobić ? Albo na jaki inny falownik wymienić ? By był cichy i dobrze dmuchał 

Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

@SlavekG Sławek ma opracowany patent.....gdzieś to opisywał ale pewnie jak się pojawi to Ci napisze.

@AndrzejGłuszyca Chyba Andrzeju pomyliłeś mnie z kimś innym. Nigdy nie miałem problemu z falownikiem. @eremita czasem pomaga nasmarowanie wirnika wazeliną techniczną (oczywiście musi być bezpieczna dla ryb). Jeśli to nie pomoże to polecam falownik serii RW