Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,

Jako, że akwarium jest w fazie dojrzewanie, powoli chciałem dobrać obsadę i przygotować fundusze.

Do dojrzenia akwarium mam pewnie jeszcze jakieś 3-4 tygodnie. Jako że  zaczyna być coraz cieplej skuszę się raczej na zamówienie ryb z przesyłką (czy to pkp czy kurier - zobaczymy)

Do sedna: akwa 100x40x53, (aranżacja poniżej)

chciałem jako obsadę podstawową -  Pseudotropheus Saulosi

Czy mogę do takiego litrażu dodać jeszcze jeden gatunek:

Np. Labidochromis Perlmutt lub

Cynotilapia Hara Gallireya Reef lub

Cynotilapia Zebroides Jalo Reef

Z tego co czytałem to do Saluosi jest polecany Iodotropheus Sprengerae ale żonie się nie podoba :)

Pytanie w jakiej konfiguracji miałyby być haremy? Rybki kupowane byłby małe 2-4 cm  tak więc pewnie po 8-10 szt - do późniejszej redukcji.

i jeszcze jedno wpuszczać wszystko na raz czy odczekać jakiś czas?

DSC_0057.JPG.b9165a71e9e7546ef8107f1b9697f25e.JPG

Edytowane przez Mariusz.wega
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Mariusz.wega napisał:

Do sedna: akwa 100x40x53, (aranżacja poniżej)

chciałem jako obsadę podstawową -  Pseudotropheus Saulosi

Czy mogę do takiego litrażu dodać jeszcze jeden gatunek:

Np. Labidochromis Perlmutt lub

Cynotilapia Hara Gallireya Reef lub

Cynotilapia Zebroides Jalo Reef

Witaj moim zdaniem możesz spokojnie dodać do Saulosi drugi gatunek np Labidochromis Perlmutt...

Z tego co czytałem to do Saluosi jest polecany Iodotropheus Sprengerae ale żonie się nie podoba :)

A szkoda bo naprawdę ładnie razem się prezentują w zbiorniku :) 

No ale ugoda z drugą połówką musi być ;) 

Pytanie w jakiej konfiguracji miałyby być haremy? Rybki kupowane byłby małe 2-4 cm  tak więc pewnie po 8-10 szt - do późniejszej redukcji.

i jeszcze jedno wpuszczać wszystko na raz czy odczekać jakiś czas?

Tak zakup po 10szt maluchów z każdego gatunku a potem wszystko okaże się w praniu :D 

Możesz maluchy spokojnie wpuścić razem...

Docelowy układ zostawił bym-

Saulosi 1+5

Perlumtt 1+3

Ale tak jak piszę powyżej wszystko wyjdzie w praniu ;) 

Edytowane przez egon44
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 minuty temu, egon44 napisał:

Witaj moim zdaniem możesz spokojnie dodać do Saulosi drugi gatunek np Labidochromis Perlmutt...

Dziękuję za odpowiedź,

a inne z powyższych wymienionych też mogę brać pod uwagę czy skupić się na Labidochromis Perlmutt - mi się bardzo podoba ale niestety typy "drugiej połówki' były na dwa pozostałe gatunki :)

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź,

a inne z powyższych wymienionych też mogę brać pod uwagę czy skupić się na Labidochromis Perlmutt - mi się bardzo podoba ale niestety typy "drugiej połówki' były na dwa pozostałe gatunki :)

Osobiście bym nie wpuszczał tych dwóch gatunków do tego zbiornika ale możesz spróbować z Cynotilapia Hara Gallireya Reef ...

Możesz też zamiast Perlmutta dodać np Labidochromis chisumulae...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Z racji, iż jest to moje pierwsze akwarium biotopu nie będę kombinował zresztą  gatunków i chyba pozostanę przy polecanej obsadzie Saulosi + Perlmutt.

Na początku chciałem zaczynać z jednym gatunkiem, tak więc to już jest i tak duży postęp.

Opublikowano
9 godzin temu, Mariusz.wega napisał:

Na początku chciałem zaczynać z jednym gatunkiem, tak więc to już jest i tak duży postęp.

Obsada jednogatunkowa to też fajny pomysł w takim litrażu...Spokojnie bym postawił na układ wielo-samcowy np 2+7/8...

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, AndrzejWalb napisał:

..w temacie jest Pseudotropheus Saulosi a powinno być Chindongo Saulosi.

Zmieniłem:)

Edytowane przez Mariusz.wega