Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Krzysiek z tej strony ,mieszkam w małej miejscowości "Gródek" w kujawsko-pomorskiem...

Chciałbym wam przedstawić moje nowe akwarium 360l (160-45-50) poprzedni zbiornik miał 240 l.

Posiadam dwa filtry zewnętrzne jbl e901 i wewnętrzny atman at203 i cyrkulator VP-202B 6000l/h,oświetlenie Led kolor biały zimny.W aranacji mam czarny łupek i  Serpentynit zielony A podłoże jasno zoltawe-kwarcowe,frakcja mieszana 0.4-1.0 i 1.4-2.0 na tylniej szybie czarne tło,wszystko bd na fotkach.

Jeżeli coś jest niE tak i coś radzicie zmienić to słucham

IMG_9224-10.jpg

IMG_9217-10.jpg

IMG_9233-7.jpg

IMG_9236-3.jpg

IMG_9199.jpg

IMG_9188.jpg

IMG_9201-8.jpg

IMG_9125.jpg

IMG_9171-8.jpg

Opublikowano

Witaj!

Wpierw co mi się rzuca w oczy to dwa rodzaje kamieni...Zamieniłbym ten łupek na serpentynit którym bym zasłonił widoczny sprzęt(zieloną gąbkę itp) ...Grzałkę też bym przesunął całkiem w bok.

Opublikowano (edytowane)

witam. :)

małe pytanie co do aranżacji jaka jest obecnie ??

bo zdjęcie 1,2 prawa strona, jest na pewno inna aranżacja jak na zdjęciu 3 ??? 1,2 bardziej mi się podobało ( może poza tym wiszącym pomiędzy kamieniami głazem :) )  jak dla mnie więcej miejsca pomiędzy kamieniami :) było lepiej ale to tylko jak dla mnie ok.

co do lewej strony to pewnie bym to porozrzucał na kupkę ( tak jak po silnym szturmie  hhiihih wielki nieład  ) zamiast tak ładnie to po układać ... ale to tylko taka mała moja sugestia żółtodzióba :) 

tobie się podoba ???

jeśli tak to osiągnąłeś to co chciałeś i jest super byle by dla rybek nie było zagrożenia

jak by nie było, to przecież ty będziesz na to co dzień patrzył prawda ? no i tobie ma się podobać 

Edytowane przez Dariusz
Opublikowano

Według mnie aranżacja trochę kuleje, lepiej dać skałki lub kamienie jednego rodzaju, wygląda bardziej realistycznie i nie tak poukładane w kupeczkach jak w sklepie

Opublikowano (edytowane)

jak ma być realistycznie to może zaczniemy z jeziora malawi kamienie ściągać ? jestem jak najbardziej za nowa luka w handlu .... przemyśle to :)

od których zaczniemy 5-500kg czy tych 500-5000kg 

a i jeszcze jakie ? czy może pozostaniemy na tym naszym odtworzeniu środowiska z serpentynitu, piaskowca itd. :)Wyderka tak jak koledzy radzą jedz do składu kup 150kg kamieni i z tego coś wybierz :)

przypadkiem nie idź na spacer do lasu nad rzekę żeby coś ciekawego znaleźć przytargać do domu i mieć tą satysfakcje ...

:) bo to nie będzie naturalne to nie wybrane wyselekcjonowane z składu  :(

Edytowane przez Dariusz
Opublikowano

Ja ostatnio z lasu wytargałem koło 80kg skałek, mi się bardzo podobają, nie trzeba zamawiać i kupować po składach, sklepach, wystarczy wycieczka w plener i bierzesz co chcesz a uwierz w moich rejonach jest z czego wybierać. Zbiornik zakładam za miesiąc więc jeszcze poszperam tu i tam w poszukiwaniu skałek.

Opublikowano (edytowane)

ja za moją aranżacje zapłaciłem całe 3,60 PLN ( piach w żwirowni  pierwszej klasy " Dunajec valley sand " ) a i piachu za te 3,6 mi jeszcze na 3 akwa takie jak moje pozostało :e_biggrin: a z kamyków nazbieranych w tej samej dolinie Dunajca to skalniak w ogrodzie też by powstał :e_biggrin: a frajdy przy tym oooo 

Edytowane przez Dariusz
Opublikowano

Witaj.

Aranżacja kwestia gustu ale jak już koledzy wspominali popracowałbym nad lewą stroną ;) Natomiast jeśli chodzi o obsadę to widzę że mix do redukcji...:confused:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.