Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 15.03.2017 o 20:55, Kubeq napisał:
Godzinę temu, Kubeq napisał:

W oczekiwaniu na baniak, który ma być w przyszłym tygodniu zacząłem znowu główkować nad obsadą i zastanawia mnie czy gdybym chciał w mojej obsadzie coś mięsożernego np Melanochromis  kaskazini "Manda" znany również jako Melanochromis sp. "northern blue" , zamiast wybranego przeze mnie wcześniej Melanochromisa chipokae, czy  dałoby radę żywieniowo pogodzić go z Maison Reef, Msobo Magunga i Acei Luwala ? Bardzo mi się spodobał ten Melano i jest dostępny w Malawianie :)

Ja jednak uważam, że melanochromis kaskazini to typowy mięsożerca. Przy tej obsadzie czyli Msobo, Acei, Maison to więcej roślin. Melanochromis też pojedzie na tym pokarmie tylko będzie wolniej się rozwijał. Myślę, że 50/50 pokarm mięsny i roślinny nikomu nie powinien zaszkodzić. Najwyżej co jakiś czas dasz krewetkę lub małżę, a następny dzień głodówka to takie żywienie nie powinno zaszkodzić reszcie obsady. 

Opublikowano
19 godzin temu, Mortis napisał:

W bazie ryb jest błąd. Nie jest to typowy mięsożerca. Konings w habitacie przydzielił min. chipokae i kaskazini do tej samej grupy Melanochromisów.

Są to ryby wszystkożerne, które wyspecjalizowały się w łowiectwie. Mogą przetrwać na glonach, ale ich technika żerowania na nich jest dość prymitywna. Polują na młode ryby, gdy nadaży się okazja, ale równierz grzebią w osadzie i zjadają przy tym wszystko, co się da. 

Tutaj jeszcze wiarygodne linki:

Bestanden%20vissendatabase%20eng/Melanochromis%20kaskazini

forum.com/profiles/species.php

Dieta, którą zaproponował Mortis jest jak najbardziej dobra. Z dodatkiem np. krewetek dobrze im zrobi. Nie spowoduje raczej spowolnienia rozwoju.

Osobiście mam lepidiadaptesy, które też do tej grupy należą i mogę potwierdzić, że ryby wyrosły szybko i wyglądają jak powinny. 

Opublikowano
2 minuty temu, przemo-h napisał:

W bazie ryb jest błąd. Nie jest to typowy mięsożerca. Konings w habitacie przydzielił min. chipokae i kaskazini do tej samej grupy Melanochromisów.

Są to ryby wszystkożerne, które wyspecjalizowały się w łowiectwie. Mogą przetrwać na glonach, ale ich technika żerowania na nich jest dość prymitywna. Polują na młode ryby, gdy nadaży się okazja, ale równierz grzebią w osadzie i zjadają przy tym wszystko, co się da. 

Tutaj jeszcze wiarygodne linki:

Bestanden%20vissendatabase%20eng/Melanochromis%20kaskazini

forum.com/profiles/species.php

Dieta, którą zaproponował Mortis jest jak najbardziej dobra. Z dodatkiem np. krewetek dobrze im zrobi. Nie spowoduje raczej spowolnienia rozwoju.

Osobiście mam lepidiadaptesy, które też do tej grupy należą i mogę potwierdzić, że ryby wyrosły szybko i wyglądają jak powinny. 

Nie opieram się na naszej bazie ryb bardziej na onze malawi lub malawi dream. Głównie tam kaskazini czy chipokae przedstawiane są jako mięsożercy. Wolę by mięsożerca dostał mniej mięsa niż Mbuna ze skłonnością spożywania pokarmów roślinnych dostała więcej mięsa co zaprowadzi do bloat lub otłuszczanie organizmu. 

Opublikowano

Jak najbardziej zgadzam się z Tobą jeśli chodzi o tą dietę. I w tym przypadku i ogólnie jeśli trzeba jakieś inne gatunki pogodzić ze sobą. 

Jeśli chodzi o te Melanochromisy, to ja opieram się habitatem. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Baniak dojrzał wracamy do tematu obsady.

Obsada wybrana od jakiegoś czasu z lekką zmianą konsultowaną z @Mortis ma wyglądać tak:

1. Metriaclima fainzilberi "Maison Reef" , celuje w 1+4

2. Pseudotropheus sp."acei" Luwala,  jak się uda to 2+6

3.Labeotropheus trewavasae "Manda",  tutaj też 1+4

4.Metriaclima sp."msobo" Magunga tutaj temat otwarty fajnie by było z dwoma samcami, i jak najwięcej samiczek

Chce po 10 sztuk młodych . Msobo myślę z 12-14 bo ładne samiczki i celuje w 5/6 +

Na start pytałem w Tan Malu, dostałem właśnie info że Maisony maja tylko 8 szt, Labka Manda nie mają w ogóle teraz, jest tylko Marmalade Cat, Acei są, i Msobo 5 sztuk tylko .

Jestem w kropce zastanawiam się czy nie  wziąć  np. te 8 Maisonów, 10 Acei i zamienić Labka Mande na tego MC też 10 sztuk i szukać Msobo u innego hodowcy w między czasie.

Chciałem kurde wszystkie na raz zamówić :/

Opublikowano

Wiesz może trochę zmniejsz docelową obsadę bo może być za tłoczno... ale to w przyszłości. Osobiście uszczupliłbym samice Maisona i Acei,  bo przy Acei nie masz dymorfizmu płciowego.