figo Opublikowano 4 Marca 2017 #1 Opublikowano 4 Marca 2017 Cześć Panowie. Podłączyłem dzisiaj nowy kubełek Aqua Nova NCF 1500, z prefiltrem Eheima, na zasysie. Niestety , filtr wydaje, denerwujące dzwięki, typu pukanie, bulgotanie. Nie wiem, czy jest to, efekt, zapowietrzenia, czy coś jeszcze innego. Do tej pory, używałem, NCF 800 i nie miałem żadnych problemów. Filterek cicho i jednostajnie szumiał. Będę wdzięczny za sugestie.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 4 Marca 2017 #2 Opublikowano 4 Marca 2017 ..witam kolegę. Mam taki sam filtr czyli NCF1500. Naciśnij kilka razy przyciskiem do ssaysania, potrząśnij nim kilka razy dosyć mocno przechylając go . Po jakimś czasie powinno ustąpić to co słyszysz:)
figo Opublikowano 4 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 4 Marca 2017 No cóż, ćwiczenia z przyciskiem, wykonywałem po wielokroć. Niestety bez rezultatu. Jutro, spróbuję potrząsania,
egon44 Opublikowano 5 Marca 2017 #4 Opublikowano 5 Marca 2017 @figo zalałeś filtr wodą przed uruchomieniem?
figo Opublikowano 5 Marca 2017 Autor #5 Opublikowano 5 Marca 2017 Oczywiście filtr zalany wodą, przed uruchomieniem. Dzisiaj, spróbowałem energicznego potrząsania. Każde, takowe powodowało efekt krótkotrwałego syczenia z okolic zaworów. Czynności, te powtarzałem kilkakrotnie.Niestety efekt bulgotania, nadal się utrzymuje.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 5 Marca 2017 #6 Opublikowano 5 Marca 2017 ..weź go rozłącz, wyjmij kosze , wylej wodę i ponownie złóż kosze zwracając uwagę na to aby te końcówki z uszczelkami wchodziły jedna w drugą. Zalej , uruchom. Powinno pomóc..jak coś to począśnij. U mnie nie ma takich efektów..owszem..chwilę pomruczy i zaraz jest OK. Jak będziesz miał głowicę w ręku to podłącz ja do prądu i sprawdź jak pracuje sam wirnik. Nie podejrzewam ,że on jest przyczyną ale jak jest zbyt mocno skręcony to też są problemy.
figo Opublikowano 5 Marca 2017 Autor #7 Opublikowano 5 Marca 2017 Po przechyleniu filtra, w pozycje na siebie i pozostawieniu w takowej,niepokojące odgłosy ustają.
Rekomendowane odpowiedzi