Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@deccorativo chciałem wymienić bo to złoże mam już parę lat. Nie wiem do końca jak jest z tymi bakteriami nitryfikacyjnymi. jedni mówią że traci się bakterie po wypłukaniu filtra a nawet po paru godzinach przestoju pracy filtra. Ja wypłukałem złoże i wyschło bo trochę było przestoju w działaniu filtra. Ale nie miałem nic na ten czas więc wsadziłem stare gąbki oraz trochę ceramiki i tego Bioceramax'a. Jutro postaram się zakupić wodę amoniakalną i zobaczymy czy bakterie przeżyły :) 

Do tej pory aż nie zrobię nowego oświetlenia przywróciłem do "życia" starą belkę oświetleniową aby zobaczyć jak to będzie wyglądać w świetle. Piasek już mi się trochę podoba, myślę że się przyzwyczaję :D 
Zmieniłem też położenie filtra mechanicznego i dałem go do przodu bo z tyłu dołożyłem kamienie i był zasłonięty a z przodu chyba lepiej działa cyrkulacja - skierowany jest lekko w stronę tylnej szyby. Minusem tego jest to że bardzo go widać ale cyrkulacja wody bardzo na plus. Chyba nieodzowny będzie cyrkulator ale kupić go można w każdej chwili więc poczekam na pierwszy syfek. Teraz będzie jeszcze trochę wydatków.

2017-03-06 18.47.59.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Trochę mało czasu miałem i nie pisałem jak mi idzie, ale nadal czerpałem wiedzę z forum.

Biologia ruszyła szybko @deccorativo tak jak myślałeś, chyba zadziałało złoże które było w filtrze, mimo że go wypłukałem. 
Rybki już pływają w zestawie:
Pseudotropheus Acei  - 7szt. (miało być 8 ale jak przywiozłem ryby to się okazało że dostałem 7)
Iodotropheus sprengerae - 10szt.
Pseudotropheus saulosi - 10szt.

Saulosi mam pewne dwa samce bo od wczoraj zmieniają kolory, dostały czarnych pasków na ciele i płetwach :) Chyba nie będą się kłóciły bo obrały sobie terytoria po przeciwnych stronach akwarium i nawet nie będą na siebie spoglądać :) 
Ryby zakupiłem w Malawi Śląsk i mam mieszane odczucia co do ich jakości - rdzawe 2 mam nie wybarwione (jakieś dziwne) a Acei 2 mają jakieś niekształtne pyski, jak będę miał chwilę to spróbuję zrobić zdjęcia.

Na razie karmię Tropical Spirulina Forte 36% i co trzeci dzień daję NLS Cichlid Formula który dostałem od sprzedawcy rybek.