Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, m@rio napisał:

..........a mnie zastanawia co w tej wodzie było ze te rybcie się tak zachowywały:/

Tego się raczej nie dowiemy :(

Opublikowano (edytowane)

...........więc ustrojstwo nie gwarantuje czystej i dobrej jakości wody do podmianek:/ chyba ze coś z wkladem było nie tak? no ale woda z kranu powinna być zdatna do picia za to odpowiada oczyszczalnia+ustrojstwo =woda pewna a tu.......... sam już nie wiem :(

Edytowane przez m@rio
Opublikowano

Aby węgiel działał na 100 % swoich możliwości musi mieć dość długi kontakt z wodą którego w "ustrojstwie" nie ma. Niestety zdarza się, że coś w naszej kranówie się pojawia co szkodzi rybom od razu a człowiekowi niekoniecznie. U mnie praktycznie cała woda idzie do akwa przez węgiel (zamontowany pod zlewozmywakiem w kuchni aby korzystały nie tylko ryby ;) )  a i tak zawsze przy podmianach dodaję uzdatniacza. Zdarzało mi się tego nie robić i straciłem kilka ryb :( za co obwiniam kranowit, bo nic innego w tym czasie się nie zmieniało w akwa prócz wody.

Opublikowano (edytowane)

Siedzę właśnie przed akwarium i podziwiam chyba już zdrowe ryby. Węgiel już załadowałem do kubła więc tam będzie miał dłuższy kontakt z wodą niż w pojemniku podpiętym do Aq 1000 :)

3 godziny temu, m@rio napisał:

a mnie zastanawia co w tej wodzie było ze te rybcie się tak zachowywały

Godzinę temu, eljot napisał:

Tego się raczej nie dowiemy

Co do dziwnego zachowania ryb, prócz jakiegoś dziadostwa w wodzie, przychodzi mi jeszcze jedno do głowy. W piątek naprawiałem samochód, po czym było gruntowne smarowanie. Ręce po takiej pracy ciężko doszorować i na pewno nie były one nieskazitelnie czyste jak porządkowałem akwarium. Możliwe że jakaś resztka smaru grafitowego przedostała się do wody i narobiła dziadostwa. Ale to takie moje gdybanie. Następców dwóch padniętych acei mam ok 26 w wielkości 0,6cm, bo w miniony wtorek wypłynęły na świat

Edytowane przez mareckee