Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj po podmiance (ok 15% woda dolewana przez ustrojstwo) zauważyłem dziwne zachowanie ryb. Jedne pochowane pomiędzy kamieniami inne zaś leżą na boku i mam wrażenie że mówią do mnie: k..wa, pomóż nam.

Wygląda to tak jak na filmie, a inne przy grzałce powoli obalają się na grzbiet.

Z parametrów NO2 i NH4 - niewykrywalne; NO3 - 1>5; ph - prawie 8 - testy jbl

Twardości nie mierzę bo testy po terminie, więc już wyfrunęły. Czy ktoś spotkał się już czymś takim? Rano dostały mięsny pokarm Northfin - jadły prawie z moimi palcami. Możliwe że przekarmiłem je mięsnym żarełkiem czy to coś innego?

film.mp4

Na zdjęciu jedna "odpoczywa" głową w dół. Dziś karnawał to pewnie udaje nietoperza. A tak na poważnie to zaczyna mnie to martwić

..jpg

Opublikowano

Zasuwaj po węgiel bo może coś było w wodzie, ustrojstwo nie wyłapie całego dziadostwa chyba że będziesz nalewał wodę przez kilka godzin niewielkim strumieniem.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Zimną kraniczankę nalewam przez ustrojstwo nr 1 bezpośrednio do akwarium. W nim hula mechanik, blok NO3, a w kubełku działająca od listopada biologia

Edytowane przez mareckee
Opublikowano
22 minuty temu, mareckee napisał:

Zimną kraniczankę nalewam przez ustrojstwo nr 1 bezpośrednio do akwarium.

Jaka jest temparatura w baniaku bezpośrednio po podmianie? a jaka jest przed podmianą? objawy szoku termicznego i za niskiej temperatury.

Jak szybko leci woda przez ustrojstwo z węglem?

Prawidłowo skonfigurowane ustrojstwo nalewa wodę nie zimną a o temperaturze około 25 C.

Opublikowano
3 minuty temu, deccorativo napisał:

Jaka jest temparatura w baniaku bezpośrednio po podmianie? a jaka jest przed podmianą? objawy szoku termicznego i za niskiej temperatury.

Bez jaj, że przy 15% podmiance (nawet lodowatą wodą) ryby przeżyłyby szok termiczny. Ryby zwykle wydają się zadowolone, gdy przy podmiankach wody wlewa się do akwarium chłodniejszą, a nawet zimną.