Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

zamierzam wymienić filtr zewnętrzny i tu jest moje pytanie

czy taki będzie wystarczający na moje 112l : aqua nova ncf -800 + do tego prefiltr hw 603 bez pompki

zamierzam też zrezygnować z filtra wewnetrznego na zecz falownika a mianowicie  jvp-110 (slyszalem opinie ze jest głośny:/ zdecydowanie cenie sobie sisze wiec wskazane podpowiedzi)czy taki będzie odpowiedni czy polecacie jednak jakis inny?

pozdrawiam

Edytowane przez m@rio
Opublikowano

Witaj!

Jeśli już chciałbyś zrezygnować z filtra wewnętrznego to zakup mocniejszego NCF o przepływie 1500-2000l/h +prefiltr HW-603 wtedy może się okazać że nawet falownik nie będzie Tobie potrzebny żeby ogarnąć cyrkulację w zbiorniku a co wiąże się z tym zaleganie odchodów na dnie...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie będzie pralki przy ncf 1500? no i nieszczęsne zawory jeśli miał by byc ten kubełek to zdecydowanie starszy typ bez tych zaworów bo lubia się rozciekać:/

Opublikowano

Nie będzie pralki bo posiadając prefiltr HW-603 przepływ będzie mniejszy niż deklarowany przez producenta(zważywszy na to że deklarowany przepływ jest podawany bez wkładów filtracyjnych,a z nimi zapewne jest mniejszy)...

Jeśli obawiasz się nieszczelności zaworów w NCF to może zakup inny kubełek np HW-303A lub 304A

Opublikowano (edytowane)

A jak się to ma do kultury pracy?który jest cichy?

z kolei te HW to dużo pobieraja pradu w stosunku do NCF-a ,z drugiej strony te wycieki zdazaja się raczej sporadycznie:/

Edytowane przez m@rio
Opublikowano
3 godziny temu, m@rio napisał:

A jak się to ma do kultury pracy?który jest cichy?

Wszystko zależy od wrażliwości na hałas :D bo jedni powiedzą że jest cichutki a inni że buczy jak traktor :P 

Więc trudno porównywać i doradzać w kwestii cichej pracy ;) 

Powiem tyle że posiadam kubełki z serii Hw-302 oraz z Aquaela i porównując te dwa filtry zdecydowanie cichy jest HW :) 

3 godziny temu, m@rio napisał:

z kolei te HW to dużo pobieraja pradu w stosunku do NCF-a ,z drugiej strony te wycieki zdazaja się raczej sporadycznie:/

Nie wiem czy jest aż tak duża różnica w poborze prądu obu filtrów (HW ,NCF)

Porównując te dwa filtry o tym samym przepływie(2000l/h) wychodzi na to że-

HW-304a pobiera 55W

AQUA NOVA NCF-2000 pobiera 50W

Także jest to tylko 5W różnicy...

Powiem tak że mając zamontowany prefiltr unikniesz zbędnego otwierania kubełka,a co wiąże się z tym przedłużysz jego żywotność i zapobiegniesz ewentualnym wyciekom wody ;) 

Opublikowano

Bardziej  skłaniam się do kupna: ncf 1500 + prefiltr i zobaczymy jak będzie hulać mam nadzieje że to nie będą wtopione pieniądze:p

mam tez pytanko odnośnie czyszczenia tego prefiltra co jaki czas to robić?

Opublikowano (edytowane)

A jaki jesli mozna wiedzieć uzywasz prefiltr? co do filterka co jeszcze powiesz o nim? jaka kultura pracy oraz wydajnosc?

A może multikani 800 nada się na prefiltr?

Edytowane przez m@rio
Opublikowano
15 minut temu, m@rio napisał:

A jaki jesli mozna wiedzieć uzywasz prefiltr? co do filterka co jeszcze powiesz o nim? jaka kultura pracy oraz wydajnosc?

..ja używam taki https://www.google.pl/search?q=prefiltr+eheim&biw=1152&bih=587&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjdkY_ghKfSAhWHVywKHURXAEsQ_AUIBigB

..z tym ,że zamiast gąbek daję bardzo gęsto watę akwarystyczną. Ale jak sam widzisz jest on w zbiorniku a chyba takiego nie szukasz. Jeżeli chodzi o filtr to nie mam zastrzeżeń jeżeli chodzi o jego kulturę pracy. Ale szczerze nie polecam tylko ze względu na zawory nowego typu, które po kilku :ruszeniach " przeciekają. Zaletą jest serwis..czyli dostęp do naprawdę bardzo tanich części.