Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po przyjezdzie z Sylwestra (nie bylo mnie 4 dni) zauważyłem, ze filtr zewnętrzny Eheim nie tłoczy wody - powietrze na wlocie. Ze względów konstrukcyjnych tła wlot do filtra umieszczony jest w pobliżu bąbelków od napowietrzacza. Zastanawiam się czy przyczyną zapowietrzenia (całkowitego!) filtra mogło być "zassanie" bąbelków od napowietrzacza czy raczej trzeba szukać innych przyczyn.

Opublikowano

Oczywiście, że mogą to być bąbelki woda spada grawitacyjnie do filtra więc nawet jeśli urządzenie jest odłączone od prądu nie ma możliwości aby nie było zasilane wodą.

Opublikowano

Miałem przez parę dni swój kubełek przeniesiony do mniejszego akwa, razem z całą obsadą. Zbiornik musiał być mocno napowietrzany (bąbelki) powodowało to częste zapowietrzanie się kubełka. Po odłączeniu pompki zapowietrzanie zanikało :wink:

to raczej bąbelki :wink:

Opublikowano

Tak bąbelki , ale po dłuzszej analizie okazało się , że nie same z siebie, tylko lokatorzy pomogli. :twisted: Podkopali dekorację powodując przesunięcie sie paru kamyków co wytworzyło taki przewód z babelkami, który został zassany do wlotu filtra. I tym sposobem zablokowana została filtracja (to malutki zbiornik i chodzi tylko zewnętrzny filtr) i ogrzewanie :twisted: - temperatura wody spadła do 20 st i ... dobrze , że wróciłem. Całkowicie się z Tobą Sision zgadzam - trzeba uważać z bąbelkami w noc sylwestrowąi nie tylko :wink: .

A tego muszę przyznać nie bardzo rozumiem

...woda spada grawitacyjnie do filtra więc nawet jeśli urządzenie jest odłączone od prądu nie ma możliwości aby nie było zasilane wodą.

Możesz w dwóch zdaniach rozwinąć co z tą grawitacją? Czy masz na myśli układ z sumpem ,w którym woda wypływa z dna? Jeśli tak to nie ten przypadek - u mnie woda wypływa rurką u-kształtną i jak zapowietrzysz wlot jest spory kłopot. W nowszych filtrach Eheim dokłada już układ zasysająco-zalewowy. Ale może masz co innego na mysli :idea: :?: