Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lenek zrobi sobie jak chce. Jednak chciałem aby uniknoł błędów jakie popełniałem ja kiedy zaczołem korzystać z filtrów tego typu.

Opublikowano

Czester ma w akwarium Fluvala 205 ( z tego co wyczytałem z galerii), kisor Fluval 304, romekjagoda Fluval 304, więc dla czego odradzasz mi wydajniejszego CP 500 ?? Jaki według Ciebie filtr mam zakupić ???

Opublikowano

Tak mam CP500 w 800l i jestem bardzo zadowolony.

z oryginalnych wkładów zostawiłem tylko biokulki , reszta wypełniona jest ceramiką , a wchodzi jej 7,5l :D

Filtr jest cichy , właściwie niesłyszalny , czyści się go bez problemu , no i cena też dobrze skalkulowana :D

Opublikowano

Radzę ci kupić eheim 2228 jest tani i bardzo dobry u mnie potrafi obsłużyć nawet mój kotnik 300L gdzie dorasta mnóstwo ryb a inne filtry sobie nie radziły już. Szkoda mi twoich pieniędzy bo domyślam się że jeszcze nie masz ich dużo. Jak byłem w twoim wieku kupiłem sporo urządzeń akwarystycznych a potem żałowałem, ja niestety nie miłaem kogo zapytać :( nie wspominając braku internetu. Dozbieraj dwie setki i kup ten sprzęt tym bardziej, że jak znam życie na kilku rybkach nie poprzestaniesz :)

pozdrawiam

Opublikowano

Może dla Ciebie jest tani, ale ja mam max. 350zł na filtr biologiczny. Jaki polecasz za taką kasę ?? Może ten Eheim Classic 2215Plus ??

Opublikowano

Hmm poza marką "Eheim" właściwie nic się ten 2228 od JBL-a nie różni.

JBL ma nawet ciut większą pojemność na wkłady.

Co do jakości to ja nie widzę różnicy i w wykonaniu i kulturze pracy.

Widziałem oba , "macałem" , nawet siłowe próby robiłem i.... praktycznie to to samo.

Co prawda eheim ma w wyposażeniu ceramikę , ale też nie do pełna:)

Do JBL-a kupisz ceramiki za 70-80pln i i tak będziesz do przodu z kasą.

Ale zrobisz jak zechcesz:)

Opublikowano

poza tym że takiej ceramiki jak się ma w eheimie nie kupisz nawet za 100 zł a co dopiero za 70-80 zł

Opublikowano

Ja stosuję tylko keramzyt za 5 pln na 30 filtrów. Natomiast eheim 2228 różni się od JBL-a faktyczną wydajnością pompy a co za tym idzie jest poprostu znacznie lepszy. Można to tylko wytestować w akwarium higienicznym z dużą obsadą ryb ale to zupełnie nie na temat topicu.