Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. stan Opublikowano 14 Lutego 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 14 Lutego 2017 Tym razem chciałem jak zwykle w fotorelacji fotograficznej pokazać kolejne tarło u moich predatorów. Tym razem na tapetę trafił NImbochromis venustus. Ta ryba u mnie wycierała się już w moim akwarium wiele razy. Za każdym razem jet to piękny spektakl kolorów i wywijasów jakie wyczynia samiec. W moim akwarium nie zauważyłem żeby samiec był nadmiernie agresywny w stosunku do innych ryb jak i do samej samicy. Jak zwykle na samym początku cały spektakl zaczyna się o przepięknych i dynamicznych zalotów fot 2, 3, 4. Samiec w pełnych barwach godowych fot. 1 fot. 1 fot. 2 fot. 3 fot. 4 Sam akt tarła fot 5, 6, 7, na fotografiach 8, 9, 10 można zobaczyć ikrę i moment pobierania ikry przez samicę. fot. 5 fot. 6 fot. 7 fot. 8 fot. 9 fot. 10 Podczas tarła zauważyłem jedną zachowanie które widziałem też u aristochromisa christyi, a mianowicie samica po kilkukrotnym pobraniu ikry nabierała spora ilość piachu i unosiła się z nim do góry gubiąc go po drodze fot.11 . Wyglądało to jakby ,,płukała" ikrę która chwile wcześniej pobrała. Ciekawe czy u innych gatunków podobne zachowania zauważyliście. fot. 11 13
seba8989 Opublikowano 15 Lutego 2017 #2 Opublikowano 15 Lutego 2017 Świetna fotorelacja i piękne zdjęcia dużo takich małych predatorów mieści się w pysku samicy ?
stan Opublikowano 15 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 15 Lutego 2017 Różnie, ale tak w granicach 80-100szt tak mniej więcej.
Alski Opublikowano 26 Kwietnia 2017 #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Piękny samiec i o dziwo widzę ze w miarę łagodnie obchodzi się z samicą bio nie wygląda na mocno poobijaną ( "zachęcaną " ) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi