Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 11.02.2017 o 14:58, deccorativo napisał:

Masz trzy ustrojstwa korpus, e1501 i tetrę - to połącz je razem:D

zasys z baniaka - potem ten korpus z owatoliną za korpusem trójnik i jednym  wężem  na ssanie do e1501 a drugim wężem na ssanie do tetry a powroty z kubłów  każdy oddzielnie.

Przez ten prefiltr z korpusem i owatoliną będzie sumaryczny przepływ z obu kubłów .  Jak na 280l świat i ludzie i spełnione życzenie by nic nie było w baniaku - ale jest zagwozdka - grzałka gdzie??

Hej, hej, przymierzam się do takiego właśnie podłączenia filtracji jaką zasugerował mi kolega deccorativo, ale zastanawiam się jak rozłożyć wyloty z filtrów do zbiornika. Czy dać je razem z jednej strony? Czy jeden umieścić przy zasysie?

Proszę o poradę

Pozdrawiam

Opublikowano

jak po raz pierwszy zobaczy zdjęcie baniaka a już 4 strony pisaniny:D - wiesz że tu można zdjęcie wkleić:D

zasys wybierz w rogu w którym woda najspokojniejsza  a siki z kubłów tak ustaw by były jak nadalej i sikały w to najspokojniejsze miejsce. trudno doradzać jak nie widać kamoli ile i jak poustawiane - masz mur filipiński ?:)

Pierwsze kroki w ustawianiu obiegu wody w baniaku zaczynasz od wklejenia fotki  on face wtedy jest szansa na podpowiedzi.

Opublikowano

Ok, masz rację, rozumiem że trudno jest radzić w takich sprawach jedynie na podstawie słownych ogólników. Zdjęcie oczywiście bym wstawił ale jak na razie baniak jest pusty, może w przyszłym tygodniu rozpocznę jego aranżację, wtedy zdjęcie będzie na pewno. Jakiś niecierpliwy jestem i szukam chyba cudownych rozwiązań, a przcież takich po prostu nie ma.

Pozdrawiam 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej Wszystkim, coś się u mnie wreszcie ruszyło, baniak ustawiony, aranżacja gotowa, tylko piach wsypywać i wodą zalewać. Choć krew mnie z lekka zalewa z powodu defektu szyby w postaci wielu rys to jednak entuzjazm jest na pożądanym poziomie i działamy dalej. Z radością załączam moje pierwsze fotki na forum, czekam na opinie.

Powracam jeszcze do mojego ostatniego pytania związanego z ustawieniem filtracji:

Dnia 11.02.2017 o 14:58, deccorativo napisał:

DSC08097a.thumb.jpg.3e91982abc2baccc00b1554853e2cf51.jpgDSC08095v.thumb.jpg.8ebe3c5b6050f107edf13a223915bc87.jpg

Masz trzy ustrojstwa korpus, e1501 i tetrę - to połącz je razem:D zasys z baniaka - potem ten korpus z owatoliną za korpusem trójnik i jednym  wężem  na ssanie do e1501 a drugim wężem na ssanie do tetry a powroty z kubłów  każdy oddzielnie.

Przez ten prefiltr z korpusem i owatoliną będzie sumaryczny przepływ z obu kubłów .  Jak na 280l świat i ludzie i spełnione życzenie by nic nie było w baniaku - ale jest zagwozdka - grzałka gdzie??

Hej, hej, przymierzam się do takiego właśnie podłączenia filtracji jaką zasugerował mi kolega deccorativo, ale zastanawiam się jak rozłożyć wyloty z filtrów do zbiornika. Czy dać je razem z jednej strony? Czy jeden umieścić przy zasysie?

Proszę o poradę

Pozdrawiam

Opublikowano

Mnie się bardzo podoba aranżacja i nic bym już nie ruszał  - jak dla mnie jest super.

:D^_^ No ten malutki kamyczek na prawo od środka wsunął bym  pomiędzy obie kupy kamieni - jak zasypiesz piasek to tylko czubeczek będzie widać a samo się będzie narzucać że pod spodem wszytko to lita skała połączona w jedno.

Co do połączenia i ustawienia tych zasysów i powrotu to na razie jak nie masz ryb i nie wiesz jak woda będzie omywać te kupy kamieni to tylko jedna zasada.

Zrób i ustaw tak by była techniczna możliwość dowolnego przestawiania wlotów i wylotu i do czasu jak zobaczysz gdzie ci ryby robią kupy :o i tam to się zbiera i  leży to czekaj spokojnie.

Potem tylko kilka miesięcy przestawiania i znajdziesz optymalne ustawienie - ale to moja zasada ustawiania więc inni mogą mieć inne propozycje.

Opublikowano

Dzięki Wielkie za opinię. Co do małego kamyczka to myślimy podobnie, ma on być właśnie "czubkiem" większej całości i na pewno jeszcze z nim potańczę po baniaku.

Co do ustawienia wlotu do filtrów i wylotów to spróbuję rozwiązać to tak aby była łatwość w przestawianiu. Martwi mnie tylko jedna rzecz: czy w momencie rozdzielania wody na trójniku ("za korpusem trójnik i jednym  wężem  na ssanie do e1501 a drugim wężem na ssanie do tetry") nie będą działy się dziwne rzeczy np. jakieś zapowietrzanie czy coś innego? -  są to filtry o różnej mocy.

Opublikowano
49 minut temu, marcin73m napisał:

drzewko bonsai.. widziałem ostatnio :P

Ale to w roślinnym, w Malawi bardziej pasuje kamienny Chiński Budda :). 

koniec OT!