Skocz do zawartości

Bakterie startowe - Co będzie lepsze na start?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, Jerry_jerry napisał:

...Nie chciałem tematu poruszać na forum tylko spytałem Ciebie na PW jako forumowego eksperta od wody. Uzyskałem jednak odpowiedź zgoła inną niż oczekiwałem ...

To zdanie jest najlepsze, kolega wie lepiej, a pyta chyba tylko aby móc się poprzekomarzać.

6 minut temu, Pleziorro napisał:

To zdanie jest najlepsze, kolega wie lepiej, a pyta chyba tylko aby móc się poprzekomarzać.

Kolego. Nie wiesz jak wyglądała nasza rozmowa na PW więc proszę abyś powstrzymał się od takich niestosownych i nic nie wnoszących do tematu uwag.

Mam nadzieję, że sam zainteresowany czyli Pan Henryk wie o co mi chodziło?! Jeżeli nie to oczywiście możemy to sobie wyjaśnić ale na PW.

Ale ja zacytowałem Twój post a nie Waszą rozmowę na PW, o której nie mam pojęcia.

Szukałeś porady, otrzymałeś ją tu w tym watku, jeśli nie jest zgodna z Twoimi oczekiwaniami, nawet po wytłumaczeniu dokładnie dlaczego tak a nie inaczej, to już nie nasza wina. 

Wyrwałeś coś z kontekstu i zaczynasz kłótnię. Dla pewności jeszcze raz napiszę to co poprzednio i może po przeczytaniu tego jeszcze raz zrozumiesz.

Nie chciałem tematu poruszać na forum tylko spytałem Ciebie na PW jako forumowego eksperta od wody. Uzyskałem jednak odpowiedź zgoła inną niż oczekiwałem bo jak to powiedzieć dyplomatycznie urwałeś temat pisząc, że "nie mamy o czym pisać". Nawet teraz na zakończenie napisałeś, że kończysz i tyle. Dlatego jeżeli nie uzyskałem odpowiedzi od Ciebie myślałem, że tworząc na forum temat wypowiedzą się inni, a nóż widelec osoby takie, które mają jakieś doświadczenie z tymi specyfikami.

Szukałem porady i nawet taką nie dawno otrzymałem od Pana Henryka w tym wątku. Odnośnie odpowiedzi, która jest niezgodna. Nie tyczyło się to tego tematu a mojej rozmowy z Panem Henrykiem na PW. Dlatego też napisałem, że to mnie właśnie skłoniło do utworzenia tego tematu.

Edytowane przez Gość

2 godziny temu, deccorativo napisał:

To naturalne bakterie , niepatogenne usuwające odpady organiczne ryby .
     Zapobiega "syndromowi nowego zbiornika" ( to nie to samo co dojrzała biologia w zbiorniku)
     Pomaga wyeliminować amoniak i azotany ( co nie znaczy że je usuwa - jak ci będą wnosić baniak za 2 tygodnie to też będziesz pomagał - otwierał drzwi i pokazywał gdzie postawić co nie znaczy że będziesz wnosił)
     Zapewnia szybką redukcję odpadów organicznych
     Pomaga oczyścić filtry zasilające, ozdoby i żwir
     Pomaga zmniejszyć straty ryb

Czyli efekt jest ten sam, brak amoniaku i azotanów. Czy nie o to chodzi? 

Pomaga wyeliminować amoniak i azotany ( co nie znaczy że je usuwa

Swobodna interpretacja.

Typowe bakterie czyszczące z odpadów organicznych czyli gówna a nie typowe bakterie nitryfikacyjne - to wielka róznica choć zapewne i kilka nitryfikacyjnych tam się trafi

Jeśli trafi się kilka, to w krótkim czasie będą miliony, jak nie miliardy. Można ten preparat potraktować jako bufor uniemożliwiający nadmierny przyrost amoniaku i azotanów w świerzym akwarium. Co nie oznacza, że zabierze całe papu bakteriom nitryfikacyjnym, które (jak sam zauważyłeś) też w wodzie są obecne. Nie dyskwalifikowałbym tego preparatu. Przy jego użyciu też można skutecznie i bezpiecznie wystartować akwarium. Dla mnie to po prostu inny sposób startu akwarium. Ani lepszy, ani gorszy.

Rzecz w tym Krzysztofie że ani ja ani ty tego preparatu nie używaliśmy a już do startu nowego szkiełka to zupełnie, więc tak to moja jak i twoja nadinterpretacja.

A jak nie będzie na początku kilka bakterii nitryfikacyjnych z tego ML Balancer tylko od razu miliardy i to każdego rodzaju tak do I jak i II etapu nitryfikacji - to będzie lepszy start czy gorszy. Autorowi chodzi o lepszy i wie że bez niczego też kiedyś wystartuje.

Zdaje się że jesteś zwolennikiem startu zupełnie bez żadnych bakterii , pożywek i chemii na czele z WA - tzn "start na zegarek " - to opisz taki ale sprawdzony aktualnie na prawobrzeżnej kranówie szablon startu baniaka.

Jak się spotkamy w lutym to obgadamy tą kwestię:D więc nie róbmy OT

30 minut temu, deccorativo napisał:

Zdaje się że jesteś zwolennikiem startu zupełnie bez żadnych bakterii , pożywek i chemii na czele z WA - tzn "start na zegarek "

Nie do końca. Bakterie są przydatne w starcie akwarium, ale uważam, że wszystkie dostępne na rynku spełniają swoją rolę w lepszy, czy gorszy sposób. Start na zegarek to niewłaściwe określenie, bo nie chodzi o bicie rekordów i czas nie ma tu znaczenia. Sam widzisz ile problemów mają ludzie z Twoim startem na WA. W tym wszystkim gubi się istota zagadnienia, czyli skuteczny start akwarium. Każdy sposób jest dobry, jeśli prowadzi do celu. A czy to trwa 2, czy 5 tygodni, to nie powinno mieć znaczenia.

4 minuty temu, pozner napisał:

Nie do końca. Bakterie są przydatne w starcie akwarium, ale uważam, że wszystkie dostępne na rynku spełniają swoją rolę w lepszy, czy gorszy sposób. Start na zegarek to niewłaściwe określenie, bo nie chodzi o bicie rekordów i czas nie ma tu znaczenia. Sam widzisz ile problemów mają ludzie z Twoim startem na WA. W tym wszystkim gubi się istota zagadnienia, czyli skuteczny start akwarium. Każdy sposób jest dobry, jeśli prowadzi do celu. A czy to trwa 2, czy 5 tygodni, to nie powinno mieć znaczenia.

A czy możesz napisać o swojej wizji startu baniaka? Pan Henryk stwierdził, że jesteś raczej zwolennikiem "naturalnego startu" czyli bez bakterii. Czy to prawda? Na dzień dzisiejszy jak Ty byś startował akwarium? Załóżmy, że czas nie gra roli - cierpliwość i spokój.

Edytowane przez Gość