Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, spiochu napisał:

Dokładniej był to Yellow. Czy moje ryby są otyłe mogli koledzy przekonać się osobiście. Karmione wtedy były Osi Prostar Maintenance rano (raz w tygodniu Growth/Color i chyba Tropical D-allio. Piszę chyba bo nie pamiętam kiedy zacząłem go podawać). Wieczorem Osi Spirulina. A więc dieta w zasadzie 50/50. Wnioski zostawiam mądrzejszym :)

Wysłane z telefonu

Moje Yellow lepiej wyglądały gdy miałem je z rybami roślinożernymi.
Pokarm który podawałeś Tropical był przeznaczony dla Paletek i innych ryb. Jak zerkniesz jak karmią te ryby okaże się że te ryby dobrze funkcjonują nawet na diecie mięsnej sięgającej 80% Według Bleher. Dla naszych ryb to zdecydowanie za dużo. Używając innych pokarmów trzeba pamiętać że nawet te dedykowane dla pyszczaków mają informacje o podawaniu połowy dawki. Pokarmy tego typu są  skondensowane i stąd trudność w karmieniu gdy ryby pochłaniają dosłownie wszystko. Właściwie było by podawanie pokarmu naturalnego, nawet w nadmiarze nie powoduje odtłuszczenia. Jest to raczej kłopotliwe ale warto zobaczyć jak to robią inni.

• Lubię to 1
Opublikowano

Cała historia z tą rybą zaczęła się gdy Lewis opisał że jest odmiana która spożywa ślimaki i wykształciła zęby. Opis ten znajdziesz w Aqua Magazyn nr 10 z 1996 roku autor Schraml. Na koniec artykułu napisał tak ,,różnice w kształcie zębów nie stanowią dostatecznego dowodu zaistnienia izolacji genetycznej. Nie jest mi wiadomo czy różnice w sposobie odżywiania występują również u żółtej odmiany Labidochromis"
Jak dodasz do tego że ryba przebywa głęboko i rzadko jest widywana, można wątpić w obserwacje czym się faktycznie żywi.

Opublikowano

To ja odważę się podsumować:

Dnia 20.08.2017 o 10:17, Mortis napisał:

Powtórzę po raz enty...  kupujmy pokarm pod dane  preferencje żywieniowe. Producenci mają sztab ludzi, którzy potrafią zbilansować składniki, tak aby nie szkodziły rybom, a od nas zależy to jak, czym będziemy karmić nasze ryby. 

Dnia 20.08.2017 o 15:36, Mortis napisał:

pewnych rzeczy się nie dowiemy bo to tajemnica producenta