Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak mam przenieś akwarium do mojego nowego domu akwarium 130l pomocy ?

..przeniosłem Ci do innego działu bo dział "giełda" nie był odpowiedni

Edytowane przez AndrzejWalb

1. Zdjąć pokrywę
2. Wyjąć dekorację i osprzęt.
3. Wyłowić ryby do wiadra z wodą z akwa (najlepiej podłączyć tam napowietrzanie).
4. Przewieźć wszystko do nowego domu.
5. Ustawić dekorację i zainstalować osprzęt.
6. Zalać wodą.
7. Wpuścić ryby.

Nie płucz przypadkiem piasku, nie czyść kamieni, nie czyść ceramiki z filtra biologicznego, a wszystko będzie git ;)

Opublikowano

dodam tylko że nie targaj starej wody z tego akwarium poza tym wiaderkiem w czym pływają ryby, a nową wodę nalej z uzdatniaczem wody kranowej np Seachem Prime  lub Kordon Amquel Plus. 

Co do piasku to - zgarnij w jeden róg 1 cm piasku z wierzchu i wybierz go w oddzielne naczynie  - w tym jest biologia

resztę wyjmij do innego naczynia i ten powinien pójść pod spód a ten 1cm zgarnięty wcześniej wysyp na sam wierzch - nie mieszaj tych dwu piasków .

Ryby wpuść jak woda się ogrzeje choć do 24-25 C

powodzenia

Opublikowano
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

resztę wyjmij do innego naczynia i ten powinien pójść pod spód a ten 1cm zgarnięty wcześniej wysyp na sam wierzch - nie mieszaj tych dwu piasków .

Masz stosunkowo mały baniak, więc moim zdaniem nawet nie trzeba tego piasku w ogóle ruszać i przetransportować akwarium razem z nim ;)

Opublikowano
Godzinę temu, timi napisał:

Masz stosunkowo mały baniak, więc moim zdaniem nawet nie trzeba tego piasku w ogóle ruszać i przetransportować akwarium razem z nim ;)

Lepiej chyba nie ryzykować pęknięciem, chyba, że cały czas pod akwarium będzie miał jakiś blat, żeby był sztywny. Bo tak, to dużo roboty nie ma, a zdecydowanie bezpieczniej :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć mam pytanie w co mam zlać wodę żeby ją przenieść do nowego akwarium w nowym domu

Proszę o odpowiedzi osoby które to już robiły.

Opublikowano

..poczytaj tutaj .Ewentualnie wpisz w SZUKAJ  "przeprowadzka  akwarium' a znajdziesz tam pełno tematów z tym co Ciebie interesuje.

..połączyłem Twój ostatni temat z tym co wyżej. Nie twórz jednakowo brzmiących tematów kiedy w jednym możesz zadać niektóre pytania.

Opublikowano

Wody nie zlewaj. Weź piach w jakieś wiadra i wkłady biologiczne również. Kamienie i cały wystrój prędzej się przydadzą niż woda. 

Pamiętaj tylko niczego nie płucz pod wodą kranową. Wyjmij z akwarium i do wiader. Tam masz całą biologię.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć właśnie przeprowadzam się za tydzień do nowego domu ale nie wiem jak przenieść wodę z 129l akwarium do 250l która stoi w nowym domu totalnie pusta . Liczę na odpowiedzi od tych co już to robili.

Opublikowano

Po co chcesz przenosić wodę? Nie ma nic wartościowego w niej, są tylko produkty przemiany materii w postaci związków azotu i fosforu, których trzeba się pozbywać z akwarium. Przenieś jedynie działający filtr z biologią.

Wytapatalkowane

• Dziękuję 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.