Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za duża ilość spiruliny nie jest zdrowa dla naszych ryb że względu na sporą ilość witaminy A.  Dlatego kupując pokarm dedykowany dla roślinożerców ma już w sobie odpowiednią ilość spiruliny plus inne dodatki roślinne,  przetworzone mączki zwierzęce plus ekstrakty roślinne i enzymy trawienne.  Zauważcie że większość topowych firm nie ma nawet takich pokarmów jak  ,, spirulina"  ;-). Dwie tylko topowe mają takie cóś OSI i ocean nutrition.  Swoją drogą ostatnim czasem przeszedłem na spiruline ocean nutrition.

  • Dziękuję 1
Opublikowano
22 godziny temu, spiochu napisał:

 

Byłem dziś u ichtiopatologa z samicą Yellow. Przy okazji dowiedziałem się, że miała lekko otłuszczoną wątrobę.

Swoich ryb nie karmię zbyt obficie, dieta podstawowa to rano OSI Prostar Maintenance (raz w tygodniu Growth/Color i Tropical D-allio) a wieczorem OSI Spirulina. Plus głodówka jednodniowa.

Zrobiłem na szybko zdjęcia, są bardzo kiepskiej jakości, ale widać, że raczej brzuszki mają zapadnięte niż okrągłe. Zresztą, pokarm nawet minuty nie pływa w akwarium. No chyba, że się mylę bo doświadczenia mi brak ;)

Wg doktora, skoro nie przekarmiam ryb to problemem może być pokarm, który zawiera za dużo tłuszczu nie przyswajalnego przez ryby a który odkłada się w ich organizmach. Czy jakoś tak, specjalistą żywienia nie jestem ;)

Ot, takie moje dzisiejsze "doświadczenie"... ;)

 

Wysłane z telefonu

 

 

 

P70203-221156.jpg

P70203-221205-1280x960.jpg

Witaj
Jeżeli nie przekarmiasz ryb to pewnikiem doktor ma racje. Otłuszczenie u ryb to nie tylko niewłaściwy olej czy pokarm z dużą zawartością tłuszczu. Brak niektórych witamin ma również wpływ na odkładanie się tłuszczu w organizmie ryby. Inny powodem jest stosowanie w karmach niewłaściwych wypełniaczy które są po części trawione, jednak ich nadmiar w znacznej mierze  odpowiada za odtłuszczenie. Ile takiego wypełniacza ładują producenci dowiesz się z ulotki NLS, lub artykułu Tetra tradycja i nowoczesność. Pamiętam jeszcze opis takiej produkcji naszego rodzimego producenta, zostawię to bez komentarza.
Powracają do Twojego tematu, odtłuszczenie mogą powodować długotrwałe oddziaływanie  związków toksycznych. A to nic innego jak np.: ethoxyquin związek powszechnie stosowany przy konserwacji mięs w pokarmach. Obszerniej o tych zwyrodnieniach opisywał Antychowicz.
Trudno z ulotki wywnioskować jakiego oleju używa producent, moim zdaniem nie jest to olej ten dobrze przyswajalny .
Na koniec coś o zawartości tłuszczu w karmach:D

''W niektórych hodowlach karpie karmi się przemysłowymi paszami, których jakość jest bardzo zła - mówi prof. Leszek Woźniak z Politechniki Rzeszowskiej. - Te najtańsze karmy składają się ze starego, wielokrotnie używanego oleju wymieszanego z przeróżnymi odpadami żywnościowymi. Trudno się dziwić nieprzyjemnemu smakowi mięsa tak karmionej ryby,,

Kiedyś przeczytałem w necie i jakoś powiązałem z Twoim tematem, taka ciekawostka.;)

pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.