Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. To jest mój pierwszy post na waszym forum. Zanim go postanowiłem napisać czytałem na waszym forum posty o filtracji narurowej, przeglądałem filmy na youtube.

Mam już pewną wizję odnośnie tego jak mój filtr ma wyglądać, ale nie jestem jej pewny dlatego proszę o pomoc w skorygowaniu mojego projektu. Poniżej schemat ideowy filtra (jeden obraz więcej wart niż 1000 słów :) )

narurowiec.jpg

Na schemacie nie naniosłem informacji o tym, że pompa to w zasadzie dwie pompy pracujące naprzemiennie (uruchamiane przez przełącznik czasowy).

W akwa zamiast falownika włożony skimer. Zależy mi na zminimalizowaniu częstotliwości podmian wody.

Proszę o komentarz i rady co zmienić, co przeprojektować, co wyrzucić.

Opublikowano

Pierwsze 3 korpusy Ok. Przed i za nimi zawór zamykający - kran spustowy- pompa- 2 korpusy na biologię (ceramikę) i bypass aby cała woda nie szła na biologię. Zawory za i przed biologią i tyle. Po co piasek i grys? 

Za pompą możesz jeszcze dać trójnik i korpus z Purolite (zamiast purigenu). 

Przede wszystkim to wpisz w naszą wyszukiwarkę filtr narurowy i znajdziesz gotowe projekty.

Opublikowano

Chodzi mi o nitryfikację czyli FBF ? zaraz za pompą, wiem o zaworach po prostu ich nie naniosłem na schemacie.

O co chodzi w biologii w ceramice? Czemu nie złoże z bakteriami nitryfikacyjnymi? Jak pozbyć się NO2 i NO3 nie robiąc częstych podmian wody?\

Grys koralowy zatwardza wodę. Tak? Mam w kranie wodę dość miękką. Dlatego też w akwa wylądują nasze krajowe wapienie, a nie np łupek.

Opublikowano

Fbf jest już rzadkością i po latach doświadczeń kolegów po prostu odchodzi do lamusa. Dziś całą biologię w akwarium ogarniasz dwoma lub trzema korpusami wypełnionymi ceramiką.

O twardości wody też się nie musisz martwić. Piach i kamienie w akwarium same ustabilizują ten parametr. Tak dla jasności to jaką masz twardość w kranie?

No2 załatwiają bakterie na ceramice i piasku w akwarium a NO3 jeśli za wysokie to albo podmiana albo stosowanie żywicy Purolite. 

Opublikowano (edytowane)

Parę rzeczy zapomniałeś napisać kolego:D

Po pierwsze witaj u nas i napisz czy to będzie biotop Malawi i czy w przyszłości planujesz większy baniak.

Bo jeśli Malawi to woda w tym jeziorze jest bardzo miękka i alkaliczna . Zamiast o twardość zatroszcz się o pH bo zwykle przy miękkiej wodzie pH też niskie a musi być co najmniej 7,4-7,6

Osowców u nas w Polsce jak psów - prawie w każdym województwie po kilka. Może podaj z jakiego wodociągu twoja woda pitna .

Sami może sprawdzimy jaką masz wodę zanim ten grys wpakujesz nie potrzebnie.

16 minut temu, d.dzierzak napisał:

O co chodzi w biologii w ceramice? Czemu nie złoże z bakteriami nitryfikacyjnymi? Jak pozbyć się NO2 i NO3 nie robiąc częstych podmian wody?\

O Seba resztę napisał

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

Głupio mi się przyznać, ale nie robiłem sam pomiaru, sugeruję się opinią osoby montującej filtry do wody. (filtra nie zamontowałem)

Według dokumentu umieszczonego pod tym linkiem: http://wik.turawa.pl/download/attachment/1622/scan8015_000.pdf nasza woda ma ph 6,5

Osowiec Śląski województwo opolskie, powiat opolski, gmina Turawa.

Wielkość baniaka podana w temacie, ale ok chodzi mi o 300 litrów 120x50x50, to jest formu na którym omawia się tematy związane z biotopem Malawi, tu raczej nie będę pytał o akwarium holenderskie.

Jeśli chodzi o samodzielne sprawdzenie wody to masz rację. Po pracy zaopatrzę się w jakieś podstawowe testy paskowe do pomiaru PH KH i GH. Na szybko jakieś paskowe testy w salonie akwarystycznym powinienem dostać.

Wracając do schematu mechanika (trzy korpusy równoległe) - zawór - kran spustowy - pompa - zawór - trójnik - bypas - trzy korpusy równolegle wypełnione ceramiką - wylot do akwa

Wszystko na 3/4 cala

Edytowane przez d.dzierzak
Opublikowano

Szkoda pieniędzy na testy paskowe, jeżeli nie znajdziesz dobrych kropelkowych na miejscu zamów przez internet. Polecane na forum są testy JBL i salifert, ale na PH, KH i GH mogą być także zoolek.

Opublikowano

Kurczę a już myślałem że mam sąsiada - jest Osowiec koło Węgrowa.

Słuchaj Agnieszki - błagam tylko nie paskowe - wyrzucone pieniądze a wynik żaden.

Tak jak napisała koleżanka - nie chodz do zoologa w Turawie najlepiej zamów w erybka.pl albo clarias.pl tylko 3 testy ale kropelkowe.

JBL pH zakres 7,4-9 - czasami nie zamów o innym zakresie

JBL NO2

JBL lub Salifert NO3

Ten raport zbyt mało mówi o wodzie dla ryb z Malawi. A byś się zdziwił ilu tu przychodzi po porady z innymi biotopami.

Nie masz kolego problemu twardości wody - masz problem i to poważny zbyt niskiego pH bo tylko 6,5 ( w aptece w Osowcu masz 6,6) a to do 7,6 daleko.

Z przewodności widzę że woda faktycznie  miękka i nisko zmineralizowana ale to akurat woda jak z  jeziora Malawi oprócz tego pH - nie pękaj poradzimy i nie zakładaj żadnych filtrów od speców od wodociągów.

Jedyne czego nie wiem bo raport nie podaje to poziom azotanów NO3 a to dla nas bardzo ważny parametr.

Jak kupisz testy to sobie sam zmierzysz i zamiast od narurowca zacznij lekturę i budowę od tego  jeszcze przed zakupem.

baniaka .

oraz ten temat bo ujmuje też co i jak robimy i co kupujemy żeby nas w zoologu nie obdarli z kasy.

.

Opublikowano

Wielkie dzięki za rady odnośnie testów i tego nalewaka do wody.

Obszerna lektura, którą zostawię sobie na wieczór.

31 minut temu, deccorativo napisał:

Tak jak napisała koleżanka - nie chodz do zoologa w Turawie najlepiej zamów w erybka.pl albo clarias.pl tylko 3 testy ale kropelkowe.

W Turawie jest jakiś sklep zoologiczny?

Chyba nie w tej Turawie.