Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie.. potrzebuje dodatkowy filtr kubełkowy i znalazłem te trzy propozycje i nie wiem który z nich wybrac

--Filtr zewnętrzny Hagen FLUVAL 405, uzywany niecały rok 290,00 zł

--Filtr zewnętrzny Atman 3338 , uzywany kilka miesiecy 350,00 zł

--filtr zewnetrzny fluval 404, uzywany 2 lata 300zł

nie wiem który wybrac, dodam ze potrzebny on do malawi, akwa o wymiarach 200/50/50

nie pytajcie czy mam wewnetrzny itd..

moje pytanie dotyczy tylko tego, który filtr najlepiej wybrac z tych trzech przedstawionych

dzieki

pozdrawiam :D

Opublikowano

Wiesz, każdy napisze o swoim filtrze, że jest ok i jest zadowolony :wink:

ja z tej trójki mam Atmana. Używam około 4 lat, w malawi od początku. Nigdy nie miałem z nim problemów, choć ostatnio poszły uszczelki między koszyczkami wewnątrz kubełka. Ale to już prawie 4 lata :wink: cichy, mocny, dobrze spełnia swoje zadanie.

Natomiast cena moim zdaniem wysoka. Ja kupiłem nowy za dokładnie 384zł. No ale może teraz poszły w górę. Jeśli nie - odradzam kupno tego akurat filtra - lepiej dołożyć 30zł i mieć nówkę z gwarancją itd.

Opublikowano

...

zgadzam sie, nowy kosztuje 386zł , znalazłem taki na świstak.pl

sa tez strony, na których te filtry są po 540 zł !!!!!

Opublikowano

Wiesz, za 540zł kupisz dwa używane i to w dobrym stanie, o ile sprzedawca zna się na rzeczy.

Wiesz, jeżeli jesteś w stanie wyłożyć te, powiedzmy, 350zł, to ja bym nie kupował używanego filtra. Zawsze jest większe ryzyko, że ktoś Ciebie oszuka. A ja ze swojej strony Atmana mogę polecić. Nigdy nie żałowałem jego zakupu :wink:

Opublikowano

Raczej nie miałem takich problemów. Możesz mieć zapowietrzony filtr. Masz na górze taki bajerancki odpowietrznik :wink: odkręć go, powinno pomóc. Jak nie, daj znać , pomyślimy dalej. W sumie jak nie pomorze, sprawdź wirnik, czy wszystko ok i trzpień.

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie moją sprawą ale ja posiadam atmana CF-600 i tam niema żadnego odpowietrznika potrząsałem nim trochę aby powietrze wyleciało ale to nic nie pomogło może skrzywiłem trzpień wirnika niechcący tak tylko skąd dostać taki wirnik :(((((

Opublikowano

Tylko jak go skrzywiłeś, musiałeś tam grzebać. No chyba, że grzebałeś... Sprawdź po prostu.

Jeżeli nie ma koreczka, a faktycznie go nie widzę na zdjęciach, to zdejmij głowicę i nalej wody do kubła. Możesz to zrobić np na tacce lub miednicy, bo jak nalejesz więcej i założysz głowicę, to nadmiar wody wyleci. Może to coś pomoże.