Skocz do zawartości

Wysokie NO3 i problem z zielono-mętna woda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam problem ze zbyt wysokim NO3. Woda w akwarium była zielona,mętna, mleczna. Praktycznie brak widoczności. Czytałam tu o sposobie z wata i pomogło. Oprócz filtra zewnetrznego Unimax 250 chodził przez pare dni wewnętrzny z wata która zmieniałam codziennie. Później podmiana wody w 30%, zmiana podłoża z piasku na żwir i jest Ok, poza poziomem NO3...

akwarium 140l,

obsada: 17 pyszczakow, 2 glonojady

filtr zewnętrzny Unimax 250

parametry wody:

pH-6,4

Cl2-

kH-6

gH-7

NO2-0,5

NO3- Ok 250 !!!

PO4- 1

Co mogę zrobić żeby zmniejszyć NO3???

Opublikowano
8 minut temu, makaron0903 napisał:

zmiana podłoża z piasku na żwir i jest Ok,

...teraz jest OK. Ale z biegiem czasu gdy odchody zaczną Ci zalegać w żwirze a filtracja sobie z tym nie poradzi to będziesz tam miał  źródŁo wysokiego NO3. A tak na Marginesie to 19 rybek ( być może dorosłych) to jednak znaczne przerybienie w 140 litrach 9 brutto. Tak jak Ci Michał  wyżej napisał  przy NO3 250 ppm  rybek Twoich by już nie było. Napisz czym mierzysz i jak to robisz..Może tam tkwi błąd?

Opublikowano
8 minut temu, michal_j napisał:

Zmień test :-) przy 250 ppm NO3 ryby już by padły...

Dodam że na kropelkowe JBL a nie paskowe bo czuję że takie kolega posiada ;) 

Opublikowano
14 minut temu, michal_j napisał:

Zmień test :-) przy 250 ppm NO3 ryby już by padły...

5 minut temu, egon44 napisał:

Dodam że na kropelkowe JBL a nie paskowe bo czuję że takie kolega posiada ;) 

Tak dokładnie, mam paskowe JBL i tam jest wskaźnik między 100 a 250 a mój kolor jest pośredni, bliżej 250... robię to wg instrukcji czyli 3sek mieszam w wodzie, zostawiam na stole a później czekam i sprawdzam z kolorami...

Opublikowano (edytowane)

Tak dokładnie, mam paskowe JBL i tam jest wskaźnik między 100 a 250 a mój kolor jest pośredni, bliżej 250... robię to wg instrukcji czyli 3sek mieszam w wodzie, zostawiam na stole a później czekam i sprawdzam z kolorami...

No to kolego wpierw musisz zakupić testy tej samej firmy tylko kropelkowe ;) ,bo paskowe są niedokładne co zresztą widać po wyniku NO3...

Edit...Sorry Michale pisaliśmy to samo w tym samym czasie ;) 

Edytowane przez egon44
Opublikowano

To nie zmienia faktu ze poziom NO3 na pewno jest za wysoki, bo woda była zielona mleczna... i nie wiem co zrobić. 

Zdjęcie sprzed tyg z zielona woda i teraz.

IMG_4985.JPG

Co proponujecie? 

Rosliny dla pyszczakow, czy podmiana wody, czy jakis wkład do filtra?

Opublikowano

..teraz zauważyłem ,że już w innym temacie pisałeś o swoich problemach z zieloną wodą ale tam chyba z tym się uporałeś ( post nr 30 )

To nie zmienia faktu ze poziom NO3 na pewno jest za wysoki, bo woda była zielona mleczna... i nie wiem co zrobić

..jeżeli pytanie dotyczy NO3 ( tak to rozumiem) to najpierw ustal faktyczny poziom NO3.